
Under januari månad arbetar arborister med att sätta upp 70 nya holkar på och omkring Vårbergstoppen. Holkarna kommer att bli hem för mes, stare, trädkrypare, skogsduva, göktyta, grå flugsnappare, tornfalk, kattuggla, fladdermus och fjäril.
Arbetet är en del av stadens satsning Grönare Stockholm
Utvecklingen av Vårbergstoppen till en stadspark ingår i Stockholms stads satsning Grönare Stockholm. Vårbergstoppen har även idag höga natur- och rekreationsvärden och trafikkontorets ambition i projektet är att förädla dessa i samarbete med Skärholmens stadsdelsförvaltning. Parken ska rustas till en modern park med aktiviteter för både unga, barn och äldre. Det är den största enskilda satsningen inom ramen för Grönare Stockholm.

Stockholms ornitologiska förening ger råd
Tomas Viktor, ordförande i Stockholms ornitologiska förening, har varit rådgivande från projektets start, och målet är att Vårbergstoppen ska fortsätta vara ett utflyktsmål för fågelintresserade.
-Jag observerar cirka 125 olika fågelarter från toppen varje år det vill säga hälften av Sveriges häckande arter. Det är en hel del ovanliga arter som flyttar förbi Stockholm vår och höst, berättar Tomas.
Havsörnens revir täcker nu in Vårbergstoppen, och även duvhök och sparvhök finns i området. Vårbergstoppen bjuder på olika fågelupplevelser beroende på årstid. Ringtrast kan skådas i slutet av april och blåhakar kan ibland skådas i september. På vintern, främst i februari och mars, är det sidensvansar som förgyller tillvaron för fågelintresserade.

En modern stadspark med aktiviteter för alla åldrar
Några av aktiviteterna i parken kommer att vara småbarnslek, lek för de mer vuxna barnen, utegym, fågelskådningsplats, grillplatser och fler överraskningar. Allt detta på den befintliga parkens villkor med respekt för ekologi och biologisk mångfald.
Läs mer om Vårbergstoppen
Läs mer om Grönare Stockholm