Stockholms webbplats spelar en viktig roll i kommunikationen mellan kommunen och medborgarna. Utöver att läsa information, kan stockholmare sköta och följa sina ärenden med kommunen via e-tjänster. Dessa funktioner ska även kunna användas av personer med funktionsnedsättning.
En tillgänglig webbplats gynnar alla användare. Riktlinjer om tillgänglighet kan ge råd om allt i från kontrast på textfärg och bakgrund, till att menystrukturen ska vara tydlig. Dessa råd är underbyggda av forskning och gör webbplatsen bekväm för alla.
Vissa anpassningar syns inte för dig som surfar, men är nödvändiga för att de med specialverktyg ska kunna tillgodogöra sig informationen på stockholm.se. Blinda surfar exempelvis med en egen skärmläsare som läser upp texten, bildtexterna och länkarna. För att det ska fungera finns vissa krav på hur webbplatsen ska vara uppbyggd: hur koden är skriven och hur innehållet är formaterat.
Lättläst, lyssna och talande webb
De tydligaste tillgänglighetsfunktionerna för dig som surfar på stockholm.se är knappen Lättläst, knappen Lyssna samt att stockholm.se är ansluten till Talande Webb. Lättläst finns på de flesta av huvudsidorna och kommer bli fler. Det är en text med samma innehåll som den vanliga, men skrivet på ett enklare sätt, med andra ord. Målgruppen för Lättläst är stor, det kan vara dyslektiker eller personer som inte har svenska som modersmål.
Samma målgrupp kan också ha nytta av knappen Lyssna. För många som har svårt med att läsa svenska, kan det vara mycket enklare förstå när man lyssnar. Testa funktionen, det kanske blir en favorit för dig också?
Stockholm.se är även anslutet till Talande Webb som är en tjänst som läser upp webbsidor, word- och pdf-filer samt markerar den text som läses upp.
Tillgänglighetskrav för nya stockholm.se
Det har tagits fram en specifikation för tillgänglighet i samband med beställningen av nya stockholm.se.
Tillgänglighetskrav för nya stockholm.se (pdf, 132 kB, nytt fönster)
Tillgänglighet i stadens lokaler
Under december 2013 togs ett förslag fram för att förbättra informationen gällande tillgänglighet i stadens lokaler. Informationen publiceras successivt i främst Jämför service.
Utveckling av tillgänglighet i stadens lokaler (pdf, 213 kB, nytt fönster)