Djurgårdens montessoriförskola, ekonomisk förening och föräldrakooperativ, startade 1988 och har ett underbart läge vid Djurgårdsbron. Verksamheten bygger på Maria Montessoris pedagogik kring hur barnets utveckling och lärande bäst kan främjas. Språklig medvetenhet och vardagsmatematik är viktiga delar i det och vi väver in även ateljéverksamhet, rytmik, utevistelse och rörelse.
Jämför med andra
Mer om oss
På Djurgårdens Montessoriförskola står elevernas utveckling och lärande i fokus för allt vi gör. Sedan starten 1988 har Djurgårdens Montessoriförskola byggt sin verksamhet på Maria Montessoris tankar och pedagogik om hur barnets utveckling och lärande bäst kan främjas samt Förskolans läroplan (LpFö 98/10) och Förskoleplanen för Stockholms stad.
Vi strävar efter att uppfylla Maria Montessoris motto ”Hjälp mig att göra det själv” vilket innebär barnen i största möjliga mån får tid att utveckla och klara sig utan vuxnas hjälp. I praktiken är det saker som att klä på sig själv och utföra andra praktiska vardagsrutiner. Vi använder montessorimaterial och andra pedagogiska material för att stimulera barnens lärande. Vi har också en egen ateljé där vår pedagog Ludvig låter barnen prova olika tekniker och material och varje vår bjuds alla föräldrar in till vernissage.
Vi är dagligen ute flera timmar och vi försöker äta mellanmål utomhus så länge vädret tillåter. Ute har vi mest frilek, då barnen leker i sandlådan, övar på att cykla, leker rollekar, bygger hinderbanor eller spelar fotboll. Vi samarbetar också med Nordiska Museets trädgårdsmästare som tillsammans med oss odlar grönsaker och nyttoväxter i våra egna odlingsbänkar i vår trädgård.
Ibland leker vi mer organiserade lekar tex. ”Under örnens vida vingar” eller har gymnastik till musik. Ibland går vi till skogen för att barnen ska få klättra i träd och få möjlighet att röra sig på ett annat sätt. När snön kommer tar vi med pulkor och stjärtlappar och har vi tur kan vi genomföra ”Lilla Vasaloppet” eller ett pulkarace.
Man behöver egentligen bara titta på barn för att se hur viktigt det är för dem att röra på sig. Barn är ständigt aktiva och lär sig genom lek och rörelse. De behöver röra sig av flera skäl, de har en inre drivkraft att utforska sin omvärld och gör det genom att vara ativa och undersöka den, först genom munnen och senare genom att använda händerna. När barnet blir säker i sina rörelser ökar självförtroendet och tilliten till sin egen förmåga. Att vara i rörelse ger barnet viktiga erfarenheter som behövs för att utveckla bland annat minne, kunskap och språk. Även deras sociala förmåga utvecklas i aktivitet med andra barn. Vi tycker det är viktigt att vara ute mycket eftersom det håller oss friskare och vi vill också utnyttja den fantastiska naturen vi har runt omkring oss.
- Typ av service
-
Förskola
- Organisationsform
- Föräldrakooperativ
- Verksam i
-
Östermalm