Skogskyrkogården. Foto: Fabio Galli.

Skogskyrkogården

Sockenvägen 492

Visa på karta

Skogskyrkogården har cirka 100 000 gravplatser och en yta på 102 hektar. Kyrkogården har ett krematorium, fem begravningskapell och en ceremoniplats utomhus. Sedan 1994 finns Skogskyrkogården på Unescos lista över världsarv.



Fakta

Typ av service
Begravningsplatser och kyrkogårdar
Verksam i
Enskede-Årsta-Vantör
Organisationsform
Kommunal
Webbplats
https://skogskyrkogarden.stockholm

På Skogskyrkogården sker gravsättning genom

  • nedsättning av kistor och urnor vid individuella (enskilda) kist- eller urngravplatser
  • gravsättning i minneslund.

Den avlidne behöver inte vara folkbokförd i Stockholm för att få gravsättas på Skogskyrkogården.

Kapell

På Skogskyrkogården finns fem kapell för begravningsceremonier: Trons kapell, Hoppets kapell, Heliga korsets kapell, Uppståndelsekapellet och Skogskapellet.

Trons kapell

Hoppets kapell

Heliga korsets kapell

Uppståndelsekapellet

Skogskapellet

Historik

Vid 1800-talets slut hade Stockholm två begravningsplatser utanför själva stadskärnan. Den ena var Norra begravningsplatsen och den andra var Sandsborgskyrkogården, då kallad Södra begravningsplatsen. Dessutom fanns en mindre begravningsplats vid Skanstull, som togs ur bruk 1901.

Stockholm växte och i början av 1900-talet insåg de ansvariga att stadens gravplatser inte skulle räcka så länge till. Fram till 1910 försökte kyrkogårdsnämnden lösa problemet genom bland annat utvidgning av befintliga begravningsplatser. Man kom fram till att Norra begravningsplatsen inte skulle gå att utvidga. Däremot skulle Södra begravningsplatsen gå bra att utöka söderut med ett större område. Denna utökning skulle för en längre tid framåt fylla stadens behov av begravningsplatser.

Stadsfullmäktige beslutade 1912 att till Södra begravningsplatsen (Sandsborgskyrkogården) lägga till markområden som tillhörde tolv mindre fastigheter, ett område som tillhörde landegendomsnämnden samt kyrkogårdsförvaltningens egna marker. De senare hade innan dess inte använts för begravningsmark. Även stadens fastighetsförvaltning överförde ett område, av vilket en del blev nuvarande Sockenvägen.

Totalt blev Sandsborgskyrkogården 12 hektar och Skogskyrkogården 96 hektar. Senare utökades Skogskyrkogården ytterligare för att i dag omfatta totalt 102 hektar.

Skogskyrkogården invigdes den 19 september 1920 av kyrkoherde Axel Landquist.

År 1923 byggdes den första delen av muren längs med Sockenvägen och 1923–1932 byggdes den övriga delen. Muren, som är av sten, är cirka 3,6 km lång och uppförd av beredskapsarbetare i Stockholm.

Ljudguide

Lyssna på en ljudguide, som tar dig runt Skogskyrkogården.

Världsarvet Skogskyrkogården – ljudguide

Hitta hit

Uppdaterad