Språkförskolan Bamse tar emot barn med kraftigt försenad eller avvikande tal- och språkutveckling. Språkstörningen ska inte bero på andra funktionshinder, som t ex psykisk utvecklingsstörning, hörselskada eller rörelsehinder. För att söka plats till förskolan krävs remiss av logoped.
Jämför med andra
Mer om oss
Till denna förskola kan du bara ansöka genom att kontakta din stadsdelsförvaltning som bedömer ditt barns behov av särskilt stöd.
Vår grundläggande målsättning är att hjälpa barn att utveckla sitt språk som en fungerande kommunikation, att ge barnen goda förutsättningar när de ska börja i förskoleklassen eller grundskolan. Vi har en strukturerad verksamhet och lägger stor vikt vid tydlig kommunikation med tecken-och bildstöd.
På språkförskolan Bamse arbetar logopeder och förskollärare i ett team. Verksamheten är utformad så att barnen har mycket vuxenstöd under dagens aktiviteter och övningar.
Barnen får en individuell behandlingsplan där tal-och språkträning ingår. Den grundläggande språkträningen inriktas på begrepp som färg, form och antal. Barnens förståelse för ord, meningar och grammatiska funktioner samt ordförråd tränas också.
Vi har lustfylld träning av de olika språkljuden och munmotorisk träning. Det ska kännas roligt att få nya erfarenheter. Vår verksamhet följer förskolans läroplan. Vi har olika former av skapande verksamhet, sång, musik, rörelse och allt vävs ihop med språkträning och specialpedagogik.
I den skapande verksamheten utgår vi från varje barns individuella nivå. Med hjälp av material som t ex lera, färg, vatten och papper ges barnet möjlighet att upptäcka och utveckla sina olika sinnen. Det är viktigt för barnets självkänsla att få känna skaparglädje. Barnet lär sig också att det finns fler uttryckssätt än talet. Vi har ett rikligt och varierande material för att väcka barnens nyfikenhet och upptäckarlusta.
För att utöka barnens kunskap om naturen och dess möjligheter gör vi utflykter till skogen. Där får barnen många olika fysiska utmaningar och ett aktsamt förhållningssätt till skog och mark.
Alla på vår förskola träffas regelbundet för gemensamma aktiviteter så som sångsamling, dramalek, jul-och påsklunch samt midsommarfirande. För att barnen ska kunna ta del av stadens kulturella utbud, går vi gärna på teater.
Varje år bjuder vi in föräldrar och andra anhöriga till barnen på picknick i juni och lucia/julfirande i december. Vi har varje månad ett utvecklingssamtal där föräldrarna, ansvarig förskollärare och logoped träffas. Vi har också ett föräldramöte per termin där vi ger information och föräldrarna träffas och utbyter erfarenheter.
Barnen får vällagad, näringsriktig och varierad kost som vår kock tillagar på förskolan. Det finns möjlighet att få specialkost för den som behöver det.
Öppettider i förskolan: Som förälder har du rätt till att ha ditt barn på förskolan inom det som kallas för ramtid. Ramtiden är den maxtid en förskola måste hålla öppet om det finns ett behov av det. Ramtiden är mellan klockan 06:30 och 18:30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton.
- Typ av service
-
Förskola
- Organisationsform
- Kommunalt
- Verksam i
-
Södermalm