Förskolan Filosofiska ägs av Filosofiska i Sverige AB (svb), vilket är ett så kallat ideellt aktiebolag, där (svb) betyder särskild vinsutdelningsbegränsning. Alla eventuella överskott behålls i verksamheten för att bygga den vidare.
Allt vi gör på Filosofi har sin utgångspunkt i visionen: Bildade barn - reflekterande, omdömesgilla, empatiska, handlingskraftiga och kunskapstörstande barn.
Jämför med andra
Mer om oss
Verksamhetsidé
Att driva ideell förskoleverksamhet, grundskola, fritidsverksamhet och gymnasieskola, med ett helhetsperspektiv som tar fasta på och förenar barnens inre utveckling och kunskapsinlärning i en kreativ atmosfär präglad av ett intresse för omvärlden och en omsorg om de utsatta.
Grundsyn
Vår grundtanke är att människan har en unik förmåga till en ständig positiv utveckling. Detta innefattar såväl inre mognad som teoretiska kunskaper och användbara, nyttoinriktade färdigheter. Mellan den inre tillväxten och utbildningen, det vill säga kunskapsinlärningen, finns inga vattentäta skott och påverkansvägarna går i båda riktningarna. Kunskaper kan mätas och betygsättas, medan den inre karaktärsmässiga utvecklingen inte är mätbar. Trots denna obestämdhet och öppenhet är den kärnan i den mänskliga utvecklingen. Skolans motto är barnens bildning. Till skillnad från begreppet utbildning, omfattar bildningsbegreppet också den inre mognadsprocessen, en process som är central för Filosofiska. På Filosofiska ges barnen möjlighet att skaffa sig en plattform – en bildning – för det fortsatta livet.
Filosofi med barn - Filosofiska är pionjärer i Sverige på förskolenivå
Barn är i sig själva filosofer. De funderar över stora frågor som de också vill kunna diskutera, inte bara få ett svar på. Genom att ha filosofiska samtal med barn stärker vi barnens kritiska, kreativa och empatiska tänkande och erbjuder dem olika perspektiv.
Filosofiska samtal med barn i förskoleåldern är korta, enkla stunder med gemensamt tänkande i fokus. Samtalen utgår alltid från barnens egna filosofiska frågor eller något som pedagogerna uppmärksammat att barnen är nyfikna på. Med barn som ännu inte är verbala börjar vi att leka strukturerade "filosofi"-lekar, dvs. lekar som går ut på att göra en distinktion (sortera), jämföra, eller ge och ta emot. Detta förbereder för samtal där barn så småningom kan särskilja, jämföra och ge och ta emot argument och resonemang. Samtalet är ett gemensamt utforskande där man hjälps åt att hela tiden hitta bättre lösningar.
Vi uppmärksammar lyssnandet som en aktiv handling i ett filosofisamtal. Barnen får möjlighet att ge uttryck för sitt perspektiv men också få till sig de övriga barnens perspektiv.
Personal
På Filosofiska arbetar bland annat förskollärare, barnskötare och personer som studerat filosofi på högskolan. Bland personalen finns musiker, en kostrådgivare, och de som förkovrat sig inom andra områden.
Mat
Filosofiska har en egen kock som lagar god, fantasifull, näringsrik mat och som strävar efter att ha en hög andel ekologiska och närproducerade råvaror. Maten lagas från grunden utan några halvfabrikat.
Omgivningar
Filosofiska i Skarpnäck finns på markplanet i ett bostadshus. Förskolan har en egen gård och i anslutningen till denna finns husets egen gård. På den egna gården har pedagogerna och barnen påbörjat ett förändringsarbete med nya planteringar och en egen köksträdgård. Området runt förskolan är mycket lugnt och skyddat och fin natur finns nära förskolan.
Se vidare på vår hemsida. Viktigt att påpeka är att Filosofiska är till för alla och inte gör några partipolitiska eller religiösa ställningstaganden.
- Typ av service
-
Förskola
- Organisationsform
- Fristående/privat
- Verksam i
-
Skarpnäck