Gård i olika nivåer.

Finska förskolan

Fatbursgatan 14 B

Tervetuloa Suomalaiseen esikouluun! På Finska förskolan utvecklar och stärker barnen sitt finska språk och sin kulturella identitet. Vi erbjuder en lärorik, rolig och utvecklande verksamhet där barn och föräldrar känner trygghet och förtroende.



Fakta

Typ av service
Förskola
Verksam i
Södermalm
Organisationsform
Kommunal
Antal barn
45
Antal barn per årsarbetare
6,2
Andel legitimerade förskollärare
43 %

Tillgänglighet

  • Entré och entréhall för rullstolsburen
Om ikoner för tillgänglighet

Inriktning och profil

På Finska förskolan går flerspråkiga barn och vi stöttar deras språkutveckling under hela förskoletiden. Vi erbjuder en tydlig språkprofil och en verksamhet där barnen får förutsättningar för att utveckla det finska språket och den egna kulturella identiteten.

Språkutveckling

Barnen tillåts prata det språk som de känner sig bekväma med. Pedagogerna kommunicerar med barnen på finska, men stöttar även i deras andra språk om behov finns.

För att synliggöra och följa upp barnens språkutveckling använder vi en metod som kallas för "tarinapaja", eller "berättarverkstaden". Pedagogen skriver ner vad barnen berättar. Berättelserna dokumenteras synligt på väggen och sätts sedan in i barnens respektive portfolio. Metoden leder till stort intresse för skriftspråket och att träna på att läsa själv.

Rörelse

Vår fina gård inbjuder till lek och olika rörelseaktiviteter. Inomhus uppmuntras barnen till fysisk aktivitet genom dans, lek och andra planerade aktiviteter.

Vi gör även utflykter som avanceras utifrån barnens utveckling. Vi börjar med närmiljön, för att senare besöka parker, skogen och till slut skridskobanan.

Digitala verktyg

De digitala verktygen fungerar som ett pedagogiskt verktyg i undervisningen. Barnen får utveckla digital kompetens genom att vara producenter i lärandet. Vi skapar korta filmer, dokumenterar vardagen med bild och film, söker information på nätet, projicerar olika typer av miljöer via projektorn, läser böcker digitalt och programmerar med små robotar.

Inne- och utemiljö

Vi har en stor gård där barnen kan cykla, gunga, åka rutschkana, springa och balansera. På gården odlar vi också bland annat potatis och tomat. Tack vare det centrala läget kan vi enkelt ta oss till olika platser, som lekparker i närheten.

De pedagogiska miljöerna inomhus är utformade för att uppmuntra barnen att prova olika stationer med aktiviteter. Miljöerna är estetiskt tilltalande med en stor variation på det material som erbjuds barnen.

Kost och måltider

Vi har fokus på kost, klimat och lusten till god mat. Maten levereras från förskolan Sälen och lagas från grunden med säsongsbetonade råvaror. Vi serverar vegetariskt tre dagar i veckan. Kryddning, smaksättning och inspiration kommer från flera matkulturer och menyn är varierad.

Vi utforskar mat med hjälp av Saperemetoden, som går ut på att barnen upplever mat och smak med alla sinnen. Barnen uppmuntras att se, känna lukt, uppleva smak och konsistens på maten och sedan sätta ord på upplevelsen.

Mål och vision

Vi har valt att arbeta i små grupper som ger grundläggande färdigheter i barnens utveckling och lärande. Barnen får lära sig att lyssna, fokusera, ta instruktioner, hantera känslor, visa omsorg och ta ansvar för sig själv och för sina kamrater med lekfulla metoder.

Föräldrarna samverkar på olika sätt. Hösten börjar med barnens sommarminnen, sedan kommer den spännande spökfesten. I december firar vi självständighetsdagen med presidentval som följs av ""pikku joulu"" lilla julafton som firas med traditionellt finskt julbord. Våren kommer, vi firar Kalevaladagen som är finska kulturens dag i Finland. Sedan firar vi Påsk och Valborg "Vappu". Terminen avslutas med sommaravslutning med en gemensam midsommarlunch. Vi har föräldramöte på hösten och utvecklingssamtal på våren.

Särskilt stöd och behov

På Södermalm har alla kommunala förskolor tillgång till stöd och handledning av specialpedagoger och förskolepsykolog. Vi anpassar utbildningen och utvecklar arbetet i samarbete med vårdnadshavare för de barn som behöver särskilt stöd.

Mer om oss

Välkomna på visning

Onsdagen den 10 januari klockan 9.15

Onsdagen den 7 februari klockan 9.15

Onsdagen den 6 mars klockan 9.15

Onsdagen den 3 april klockan 9.15

Onsdagen den 8 maj klockan 9.15

Onsdagen den 5 juni klockan 9.15

För visning kontakta leena.maria.djioui@edu.stockholm.se, lämna gärna telefonnummer.

Digital visning av Finska förskolan.

Övrigt

Här får barnen ta del av finska traditioner som Pikku joulu, Kalevaladagen, Finlands självständighetsdag och Vappu.

Hitta hit

Bilder

Gård i olika nivåer.
Vår fina gård inbjuder till lek och olika rörelseaktiviteter.
Collage med barn som målar av vitsippor.
Dockor som formar ett hjärta med finska flaggan i mitten.
Bokhylla med böcker på finska.
Barnen får förutsättningar för att utveckla det finska språket och den egna kulturella identiteten.

Uppdaterad