Förskolans gård med lekstuga, trähästar och flaggspel.

Nicolaigården

Skomakargatan 30

Visa på karta

Respekt, ansvar och professionalism (R.A.P.) är våra ledord. Vi är en förskola där varje barn känner trygghet, glädje, lust att lära och utvecklar många rika språk. Där var och en känner delaktighet och lär för hela livet!



Fakta

Typ av service
Förskola
Verksam i
Södermalm
Organisationsform
Kommunal
Antal barn
100
Antal barn per årsarbetare
4,6
Andel legitimerade förskollärare
43 %

Tillgänglighet

  • Ledarhund och assistanshund välkommen
  • Entré och entréhall för rullstolsburen
  • Tillgänglig hiss
Om ikoner för tillgänglighet

Inriktning och profil

Nicolaigården är en kommunal hbtqi-certifierad förskola med värdepedagogik som verksamhetsgrund. Värdepedagogiken genomsyrar den pedagogiska verksamheten – vilket innebär att allt från bemötande, material, språk och litteratur är väl genomtänkt utifrån ett genus- och jämställdhetsperspektiv. Hbtqi-certifieringen innebär att alla pedagoger har en grundläggande kunskap om hbtqi, normer och hur de hänger samman med bemötande. Vi vill visa och lära barnen att alla människor har samma rättigheter och skyldigheter. Syftet med det aktiva jämställdhetsarbetet är att det ska bidra till att alla barn får tillgång till och rätt till livets alla möjligheter. Vi förutsätter inte att barn vill vara, är eller gör på ett visst sätt utifrån kön, härkomst eller ålder.

Nicolaigården är belägen i Gamla stan och består av fyra basgrupper:

  • Trollet
  • Enhörningen
  • Ugglan
  • Korpen.

Korpen är en natur- och kulturgrupp som vistas mycket i naturen och i staden, där de tar del av kulturutbud, parklekar och museum. På fredagar är Korpen kvar i förskolans lokaler.

Inne- och utemiljö

Förskolan drivs på Nicolaigården sedan år 1901. Lokalerna är nyrenoverade, ljusa och har högt i tak. Nicolaigården har en egen gård samt en takterrass varifrån en ser ut över hela Gamla stan.

Våra utomhusmiljöer är platser för lek, skapande, odling och bokläsning. Vi är dessutom i den närliggande parken Junotäppan varje dag. 

Kost och måltider

Nicolaigården har en egen kock som lagar all mat från grunden. Kocken använder ekologiska och säsongsanpassade livsmedel i största möjliga mån. Vegetarisk mat serveras tre gånger i veckan och sallad serveras till varje lunch. 

Mål och vision

Vårt arbete styrs av läroplan, skollag, diskrimineringslag, barnkonvention, verksamhetsplan, plan mot diskriminering och de lokala arbetsplanerna för respektive basgrupp.

Vår vision är: “Framtiden är barnens och vi utvecklar den tillsammans”.

Nicolaigården arbetar utifrån en vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Pedagogisk dokumentation är ett redskap för synliggörande, analys, utvärdering och utveckling av utbildningen. Utbildningen ska utgå från barnens behov och utformas så att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.

Särskilt stöd och behov

Södermalms kommunala förskolor vill uppmuntra allas möjligheter att vara aktivt delaktiga oavsett funktionalitet. Pedagoger erbjuds vid behov handledning av stödenhetens specialpedagog, socionom och förskolepsykolog. 

Mer om oss

På Nicolaigården arbetar vi aktivt med delaktighet och gemenskap genom estetiska uttryckssätt.

Vi har gemensam sångsamling en gång i veckan. Då sjunger vi och spelar musik tillsammans. Vi anordnar också dans för alla barn på förskolan där barnen möts i grupper och vägleds i koreografi och i uttryck- och kommunikation av upplevelser, tankar och erfarenheter. 

Övrigt

Som förälder har du rätt att ha ditt barn på förskolan inom det som kallas för ramtid. Ramtiden är den maxtid en förskola måste hålla öppet om det finns ett behov av det. Ramtiden är mellan klockan 06.30 och 18.30 alla helgfria vardagar förutom julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Välkommen på visning

Om du vill komma på visning av våra lokaler och vår verksamhet kan du kontakta vår samordnare Clara Holly:
E-post: clara.holly@edu.stockholm.se

Följ oss på Instagram:
Förskolan Nicolaigården, Instagram

Hitta hit

Uppdaterad