På Jobbtorg Stockholm är målet att du som är arbetssökande och har försörjningsstöd ska få allt stöd du behöver för att få ett arbete. Till Jobbtorg Stockholm kan du komma via en handläggare på din stadsdelsförvaltning.
Om du är mellan 16 och 29 kan du komma till jobbtorg utan att ha pratat med en handläggare först!
Samarbete mot målet
Genom att jobba tillsammans med andra myndigheter och många privata företag har jobbtorgen bra förutsättningar att kunna hjälpa dig på vägen till arbete. Jobbtorg Stockholm samarbetar också med företag, organisationer, stiftelser, föreningar samt Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att nå bästa resultat. Det är viktigt att du är inskriven på Arbetsförmedlingen under tiden då går till Jobbtorg Stockholm.
Vägledning
På Jobbtorg Stockholm finns personal som vet vilka arbetsgivare som rekryterar, personal som kan berätta vilka skolor som finns och hur man gör för att söka till dem. På jobbtorget kan du lära dig hur du lyfter fram det bästa hos dig själv, lära dig bättre svenska om du behöver det eller lära dig mer om något särskilt yrke.
Du får hjälp på olika sätt till exempel genom rådgivning, arbetsträning, praktik, kortare yrkeskurser och matchning mot jobb inom både näringsliv och Stockholms stad.
Jobbtorg Stockholm är till för dig som är:
- Arbetslös med försörjningsstöd
- Arbetslös ungdom mellan 16-29 år
- SFI-studerande som har försörjningsstöd eller introduktionsersättning
Så här ser vägen från bidrag till arbete ut
1. Du kan komma till Jobbtorg Stockholm via en kontaktperson på din stadsdelsförvaltning eller ta kontakt direkt för rådgivning. Du ska också anmäla dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen samtidigt.
2. Du får en personlig coach. Tillsammans gör ni upp en jobbplan. Du får fundera på frågor som: Vad kan jag? Vad har jag i bagaget? Hur kommer jag vidare? Jobbplanen beskriver den kedja av aktiviteter som kan leda till att du får ett jobb.
3. Matcharen har i uppdrag att hitta lämpliga arbets- eller praktikplatser. Ibland är kontakterna med arbetsgivarna redan knutna, ibland måste matcharen ringa runt.
4. Du, din coach och matchare utgör nu ett slags team som jobbar mot ett
gemensamt mål. Under processen samverkar ni med IT-pedagoger och studie och yrkesvägledare på jobbtorget.
Du kommer att erbjudas olika aktiviteter om det behövs så får du även läsa SFI Du är samtidigt inskriven på Arbetsförmedlingen som Jobbtorg Stockholm samarbetar med.
5. När teamet hittar möjliga anställningar eller praktikplatser startar en vanlig
rekryteringsprocess.
Det här kan du få hjälp med på jobbtorget
- Att skriva ner allt du gjort och vad du är bra på
- Att bli bra på att berätta för arbetsgivare vad du vill göra och vad du kan
- Att hitta ett jobb eller en utbildning som passar dig
- Att få en plats där du kan träna på att jobba
- Att testa ett jobb på en praktikplats
- Att testa hur bra du kan svenska
- Att bli bättre på svenska
- Att lära dig mer om något yrke
Vi som jobbar på Jobbtorg Stockholm
Coach - Tillsammans med en coach planerar du hur du ska hitta ett jobb som passar dig. Coachen lär känna dig och ni går tillsammans igenom vad du kan och vill göra.
Matchare - Det finns också matchare på Jobbtorg Stockholm. Matcharen har kontakt med olika arbetsgivare och av matcharen kan du få råd om var du ska söka jobb.
Studie- och yrkesvägledaren på Jobbtorg Stockholm vet vilka utbildningar som finns. Han eller hon kan ta reda på vilka utbildningar som passar dig.
IT-pedagogen är den som du kan fråga om det är något du vill ha hjälp med när du arbetar vid datorn på Jobbtorg Stockholm.