Guide

Söka feriejobb

Stockholms stad erbjuder sommar-, höst- och jullovsjobb till dig som är ung och är folkbokförd i Stockholms stad.

Innan du ansöker

Innan du ansöker ska du tänka igenom vad du vill jobba med. Du kan läsa på om vilka olika typer av jobb som vi erbjuder.

Du ska också fundera på vilken period du kan jobba. Under sommaren finns det flera veckor att välja mellan. På höstlovet och jullovet är det en arbetsvecka och du förväntas kunna arbeta alla dagar.

Du måste också kolla upp när skolan slutar så att det inte krockar med ditt feriejobb.

Ansök om feriejobb

I din ansökan ska du skriva om dig själv. Skriv vad du har för intressen och vad du vill arbeta med. Du kan nämna sådant som hobbys och fritidsaktiviteter samt vad du skulle vilja jobba med i framtiden. Ju mer du skriver i din ansökan desto större möjlighet är det att du blir matchad med en passande arbetsplats.

Du ska också ange vilken period du önskar arbeta. Under sommarperioden ska du fylla i alla veckor du kan arbeta för att öka chansen att bli erbjuden ett arbete. Vilka veckor som erbjuds styrs av när arbetsplatserna behöver hjälp. Du kan bli erbjuden andra veckor än du önskat. Under höstlovet och jullovet är det en arbetsvecka och du förväntas kunna arbeta samtliga dagar.

I din ansökan ska du också skriva om du har några allergier eller om det finns andra saker som kan vara viktiga för oss att veta. Om du har en funktionsnedsättning som gör att arbetet behöver anpassas är det viktigt att du skriver det i din ansökan. Du behöver också kontakta feriejobbshandläggaren i din stadsdel under ansökningstiden.

Du får besked

Om du erbjuds ett feriearbete kommer du få ett mejl och sms att du blivit erbjuden arbete. Du bjuds också in till ett anställningsmöte. Det är därför viktigt att du kollar din e-post regelbundet.

När du har fått ett erbjudande

Om du blir erbjuden ett feriejobb kan du inte byta arbete eller arbetsperiod. Är du inte nöjd med ditt erbjudande kan du tacka nej till jobbet. Tackar du nej till ditt erbjudande kommer du inte att kunna få ett annat feriejobb från oss. Kontakta din feriejobbshandläggare och tacka nej om du inte vill eller kan jobba. Platsen du lämnar kommer då erbjudas till någon annan.

Stockholm stads feriejobb är populära och det är ofta många som söker. Feriejobben fördelas utifrån en rättviseprincip där ansökningarna lottas. Har du arbetat tidigare år minskar chansen att bli erbjuden feriejobb igen. Om du inte erbjuds feriejobb kommer du att få återkoppling om detta från din feriejobbshandläggare.

Anställningsmöte

I ditt erbjudandemejl kommer du få veta vilken dag, tid och plats du ska gå på ditt anställningsmöte. Det är viktigt att du kommer till mötet för att få behålla ditt feriejobb. Om du inte kommer på anställningsmötet går feriejobbet vidare till nästa sökande. Om du inte kan komma till anställningsmötet måste du kontakta din feriejobbshandläggare innan mötet och boka en ny tid.

Till anställningsmötet ska du ha med dig

  • legitimation (ID-kort, pass eller körkort)
  • underskriven vårdnadshavarblankett - gäller alla som är under 18 år när anställningsavtalet skrivs. Vårdnadshavarblanketten får du bifogad i ditt erbjudandemejl.
  • utdrag från belastningsregistret – gäller dig som fått ett erbjudande om arbete med barn och unga samt blivit uppmanad att beställa detta utdrag från Polisen.

Kontakta din handledare

På ditt anställningsmöte får du kontaktuppgifter till din arbetsplats. Du ska i god tid innan arbetsstart kontakta din handledare för att presentera dig och få veta mer om ditt feriejobb och dina arbetstider. Ring eller mejla din handledare på vardagar mellan klockan 08-17.

Frågor du kan ställa när du ringer:

  • Vilka arbetstider kommer jag att ha?
  • Vem tar emot mig första dagen?
  • Var ska vi träffas?
  • Hur ska jag klä mig?
  • Finns det lunchställen nära eller ska jag ha matlåda?