Barnahus är en trygg och barnvänlig miljö där barn som misstänks vara utsatta för brott får vara i centrum för utredningsprocessen. Syftet är att barnet ska få berätta sin historia på en plats och inte slussas runt mellan olika myndigheter och upprepa sin historia för flera personer.
På Barnahus Stockholm arbetar polis, socialtjänst, barnläkare och barn- och ungdomspsykiatrin tillsammans för att hjälpa barn som blivit utsatta för brott. Oftast handlar det om vålds- och sexualbrott. Lokalerna är anpassade för att barn ska trivas och alla som träffar barnen är speciellt utbildade för det. På Barnahus Stockholm finns även möjlighet att få krisstöd genom barn och ungdomspsykiatrin.
Om du misstänker brott
Om du misstänker att ett barn är utsatt för brott, eller om du själv är under 18 år och utsatt kan du kontakta socialtjänsten där du bor. Du kan även gå till närmaste polisstation. Finns misstanke om att ett barn varit utsatt för brott i sin familj eller av någon annan som står familjen nära, gör socialtjänsten en bedömning om en polisanmälan ska göras.
När polisanmälan görs inleder polisen en förundersökning. Då råder förundersökningssekretess och socialtjänsten berättar oftast inte för vårdnadshavarna om innehållet i anmälan till polisen, eftersom det finns risk att barnets berättelse kan påverkas. Det första förhöret med barnet hålls oftast utan att vårdnadshavaren får veta det.
E-post: barnahus@stockholm.se
Telefon: 08-508 257 00
Enhetschef: Anders Forsberg
E-post: anders.forsberg@stockholm.se
Barn och ungas rättigheter vid brott
Webbplatsen Jag Vill Veta handlar om barn och ungas rättigheter vid brott. Där hittar du information om vad som är brott i skolan, på fritiden, hemma eller i sociala medier. Det finns information om hur du gör om du är orolig för en kompis eller om du vill anmäla att ett brott har begåtts. Det finns även information om hur en rättegång går till.
jagvillveta.se