
Viktigt att tänka på när du vill bygga på din kolonilott
All bebyggelse som uppförs ska uppfylla bestämmelserna i detaljplanen, plan- och bygglagen, Boverkets byggregler och koloniträdgårdsföreningens avtal med staden. Du måste alltid ha tillstånd från din koloniträdgårdsförening. Det betyder att föreningen även ska godkänna åtgärder som inte behöver bygglov.
För de flesta koloniområdena i innerstaden finns detaljplaner. I ytterstaden finns områden både med och utan detaljplan. Detaljplanen anger bland annat hur stugor får placeras och hur stora och höga de får vara. Utanför detaljplan anger arrendeavtalet lottens byggrätt.
Friggebodsreglerna gäller inte inom koloniområden.
Flera av koloniområdena i Stockholm är klassade som kulturhistoriskt värdefulla miljöer. Det innebär att det är särskilt viktigt att ta till vara bebyggelsens karaktär och att byggnaderna och miljön inte förvanskas. Ändringar av en byggnad ska göras så att byggnadens och områdets särart bevaras. För att bevara koloniområdenas kulturhistoriska värde ska:
- byggnadernas enkla och småskaliga karaktär bibehållas.
- stugornas tak- och fasadmaterial och färgsättning så långt som möjligt ansluta till det ursprungliga.
Några koloniområden ligger inom naturreservat. Då behövs ett särskilt reservatstillstånd för nybyggnad, tillbyggnad och viss trädfällning.
För detta behövs alltid lov
- Nybyggnad av stuga och förråd eller växthus.
- Tillbyggnad, till exempel i form av veranda med tak.
- Plank högre än 1,1 m över mark.
- Mur högre än 0,5 m, gäller även stödmur.
Information om vad som är viktigt att tänka på när du vill bygga på din kolonilott
Åter I-Ö >>>