• Till navigationen
  • Till innehåll
stockholm.se
  • Meny
  • Mer
Sök på stockholm.se

Du är här: Startsidan / Bostad & Miljö / Din bostad / Husdjur

Husdjur

Kontakt

Övergripande information för staden

  • RSS

Husdjur ska skötas på ett sånt sätt att de inte orsakar besvär (olägenhet) för omkringboende. Mer om hund- och katthållning hittar du längre ner på sidan.

Ibland behöver du tillstånd

Tillstånd krävs inom de flesta områden i Stockholm om du vill ha vissa djur, som orm, häst, gris eller höns. Regler för orm och för djurhållning hittar du längre ned på sidan.
Ansökan om tillstånd att hålla djur. 

För att ha bin behöver du däremot inget tillstånd.
Biodlarna

Djurskydd

Länsstyrelsen är ansvarig myndighet i frågor som rör djur som behandlas illa och när det gäller tillstånd enligt djurskyddslagen.

Regler och ansvar

  • Länsstyrelsen: Djurskyddsfrågor
  • Jordbruksverket: Om ormar och ödlor
  • Jordbruksverket: Hundregister
  • Polisens föreskrifter om hundar och katter
Ormar

Det krävs tillstånd för all ormhållning – även för ormar som inte är giftiga. Kraven är satta med hänsyn till den oro och rädsla som många människor känner för ormar. Djurhållningstillstånd för orm gäller i 5 år. Ansök om förnyat tillstånd, minst en månad, innan tillståndet upphör att gälla. 

Tillstånden är förenade med villkor. Ormen får inte visas upp på allmän plats och den ska förvaras i ett låst och rymningssäkert terrarium. Fönster, golvbrunnar, ventilationsöppningar och liknande ska vara försedda med säkerhetsnät eller andra anordningar som hindrar ormen att rymma. Det bör finnas ett mindre antal personer med rätt kunskap som sköter om ormarna. En kopia på tillståndet skickas till fastighetsägaren.

I Jordbruksverkets föreskrifter kan du läsa om djurskyddskrav för hållande, uppfödning och försäljning av ormar som sällskap och hobby.

Det här gäller för giftormar

För huggormar och andra giftiga ormar gäller dessutom följande regler:

  • Terrariet ska vara placerat i ett särskilt rum som inte används som sovrum. Rummet ska vara låst när du som ägare inte vistas där.
  • Tillståndet ska sitta väl synligt i anslutning till utrymmet, med uppgift om ormens art.
  • Det ska sitta ett varningsanslag på dörren till rummet med texten: "Varning giftorm".

Vissa giftormar är svåra att hantera och har mycket verksamt gift – detta gör dem olämpliga som husdjur. Följande arter får du inte ha i bostadshus:

  • Grå trädorm (Thelotornis kirtlandi)
  • Boomslang (Dispholidus typus)
  • Västlig diamantskallerorm (Crotalus atrox)
  • Mojave skallerorm (Crotalus scutulatus)
  • Tropisk skallerorm (Crotalus durissus)
  • Pufform (Bitis arietans)
  • Russels huggorm (Vipera russelli)
  • Sandrasselhuggorm (Echis carinatus)
  • Gabonhuggorm (Bitis gobonica)
  • Noshornshuggorm (Bitis nasicornis)
  • Samtliga Elapider (kobror, mambor, taipan, havsormar, australiska giftsnokar).

Ett villkor för att få tillstånd för dessa ormar är att terrariet finns i en särskild byggnad som inte används som bostad.

Ansök om tillstånd

Du ansöker om tillstånd hos miljöförvaltningen. Ansökan om tillstånd hittar du här. Välj Ansökan om tillstånd för att hålla orm.

Avgift

En avgift på 1 180 kronor per timme ut tas ut vid handläggning av ansökan om tillstånd att hålla orm.

  • Avgiften blir 1 180 kronor eftersom handläggningen av tillståndsansökan beräknas ta en timme, när det gäller en eller ett mindre antal ormar som inte är giftiga.
  • När ansökan gäller ett större antal ormar eller en giftorm behövs det i regel en inspektion av den plats där ormen eller ormarna ska hållas. Det medför då en längre handläggningstid och därmed en högre avgift för tillståndsgivning. 

Reptiler och salmonella

Salmonella är en sjukdom som är överförbar mellan djur och människa. Även friska reptiler kan sprida smittan till människor, som kan få akut diarré, magsmärtor och feber. Smittan sprids med reptilens avföring och vatten som smittats.

Hantera alla reptiler som smittbärare. Tvätta händerna ordentligt efter att du hanterat terrariet eller djuret. Föremål som varit i kontakt med djuret eller terrariet ska rengöras eller desinficeras med till exempel klorhexidinsprit. Undvik rengöring i kök där livsmedel hanteras.

Svaret uppdaterat 8 januari 2019

Höns, kor, hästar, getter, får och grisar

Du måste ha ett särskilt tillstånd från miljöförvaltningen för att få hålla nötkreatur, häst, get, får och svin eller pälsdjur och fjäderfä, som inte är sällskapsdjur, inom område med detaljplan. Observera att höns, tupp, vaktlar, ankor och duvor som vistas utomhus, inte är sällskapsdjur.

Ansökan om tillstånd hittar du här.

Miljöförvaltningen skickar alltid en kopia på tillståndet till fastighetsägaren, om du inte äger fastigheten själv. Tillstånden är tidsbegränsade.

Det finns djurskyddsföreskrifter om hur djuren ska skötas och förvaras, dessa hittar du hos Jordbruksverket. Tillstånd enligt djurskyddslagstiftningen krävs för att bedriva näringsverksamheter med djur, till exempel hunddagis eller zoo-butik. För mer information om tillstånd enligt djurskyddslagen kontakta länsstyrelsen.

Höns och pälsdjur som inte är sällskapsdjur

I din ansökan ska du beskriva hönshusets/rastgårdens utformning. Om du inte själv äger fastigheten så ska du först fråga fastighetsägaren. Om djuren ska hållas på daghem, fritidshem och liknande ska du fråga föräldrar och andra berörda.

För att du ska få tillstånd måste du uppfyllda dessa villkor:

  • Det får inte uppstå olägenheter för människors hälsa
  • Om ansökan rör tupp är villkoret att den hålls inomhus mellan klockan 21.00 och 07.00 på vardagar och på helger mellan klockan 21.00 och 09.00.
  • Tillståndet är personligt och kan återkallas

Djurhållningstillstånd för fjäderfä gäller i 5 år. Ansök om förnyat tillstånd, minst en månad, innan tillståndet upphör att gälla.

Minigris

Det går även att få tillstånd att ha minigris om ovanstående villkor är uppfyllda. Även här gäller att tillståndet är personligt och kan återkallas.

Om du ska skaffa minigris – kontakta Jordbruksverket i god tid. Miljöförvaltningen avråder från att ha gris i lägenhet. Det är olämpligt från djurskyddssynpunkt – grisens klövar är inte anpassade för hårda golv. Dessutom kan minigrisen bli betydligt större än ägaren tänkt sig. Grisar är inte lämpliga för allergiker.

Nötkreatur, häst, get och får

I din ansökan ska du redovisa djurhållningens utformning och placering. Om du inte själv äger fastigheten så ska du först fråga fastighetsägaren. Om djuren ska hållas på daghem, fritidshem och liknande ska du fråga föräldrar och andra berörda.

Villkor för tillstånd att hålla enstaka djur:

  • Det får inte uppstå olägenheter för människors hälsa
  • Djurhållningen ska ske på lämpligt sätt från djurskydds- och djurhälsosynpunkt
  • Tillståndet är personligt och kan återkallas

Avgift

  • Ansökan om tillstånd för att hålla nötkreatur, häst, get, får och svin kostar 3 540 kronor.
  • Ansökan om tillstånd att hålla fjäderfä och pälsdjur, som inte är sällskapsdjur, kostar 2 360 kronor.

Faktura sänds till sökanden när ansökan har inkommit.

Svaret uppdaterat 8 januari 2019

Hundar

I Stockholm råder koppeltvång. Det innebär att hundägaren alltid ska hålla hunden kopplad på offentlig plats, utom på kommunens hundrastplatser. Karta över hundrastplatser och hundrastgårdar

Under tiden den 1 mars-20 augusti är det dessutom förbjudet för hundar att springa lösa i skog och mark där det finns vilt. Under perioden 1 juni–31 augusti (se information på respektive badplats), får heller inte hunden tas med till särskilt angivna områden på badplatser.

Skyldigheter

Som hundägare ska du alltid plocka upp förorening efter hund längs gator och parkvägar. I innerstaden gäller detta alla offentliga platser.

Det är också viktigt att dina grannar inte störs av långvarigt skällande. Du kan till exempel fråga dina grannar om din hund skäller mycket när du inte är hemma.  Om din hund orsakar skada är du som ägare skyldig att ersätta detta.

Enligt lag ska alla hundar märkas och registreras. Anmälan av hund görs till Jordbruksverket. Förutom märkning, enligt kraven på ID-märkning av hund, så är det bra att märka halsbandet med namn och telefonnummer så att man lätt kan få tag på ägaren om hunden skulle komma bort.

Om du vill gå på café eller restaurang med din hund så är det upp till ägaren att avgöra om hundar får ha tillträde till lokalen. Tänk också på att din hund kan orsaka problem för astmatiker och pälsdjursallergiker.

Vanvård

Misstänker du att en hund är utsatt för vanvård, ska du kontakta länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.

Läs mer i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Stockholms kommun om vad som gäller för dig som hundägare.

Svaret uppdaterat 15 januari 2018

Katter

Du som äger katt har ett stort ansvar. Det är viktigt att du sköter din katt och håller den under uppsyn för att undvika klagomål från grannar. Se också till att din katt inte uträttar sina behov i lekparker och sandlådor där barn leker. När en hund eller katt inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer eller vara ID-märkt på annat sätt som möjliggör kontakt med ägaren.

Lösspringande katter

Störs du av katter där du bor, kontakta först och främst ägaren till katten. Om problemen fortsätter, kontakta din fastighetsägare eller din bostadsrättsförening. Föreningens stadgar eller regelverket som gäller för boende i hyresfastigheten redogör oftast skyldigheter för djurägare.

Lagstiftning eller vanvård

Lag om tillsyn av hundar och katter

Misstänker du att katten utsätts för vanvård och lidande ska du kontakta Länsstyrelsens Djurskyddsenhet.

Svaret uppdaterat 15 januari 2018

Kontakt

Miljöförvaltningen
Avdelningen för Hälsoskydd
Box 8136
104 20 Stockholm
08-508 28 900

Svaret uppdaterat 15 januari 2018

Senast uppdaterad 8 januari 2019

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tipsa en vän

  • FacebookFacebook (länk till annan webbplats)
  • TwitterTwitter (länk till annan webbplats)
  • LinkedInLinkedIn (länk till annan webbplats)
  • Tipsa via e-postTipsa via e-post

E-tjänster

  • Mina fakturor
  • Ansök om värmepumpstillstånd
  • Sök bullerinformation
  • Sök radonmätningar
  • Stadsbyggnadskontorets ärenden och handlingar

Kontakt gällande Husdjur

  • Arbete
  • Bostad & Miljö
    • Avfall och återvinning
    • Din bostad
      • Värmepumpar
      • Bostadsanpassning
      • Inomhusmiljö
      • Vatten och avlopp
      • Infarter
      • Vardagssäkerhet
      • Oljecisterner
      • Skadedjur och ohyra
      • Husdjur
      • Eldning
    • Kartor och lantmäteri
    • Bygglov
    • Skaffa bostad
    • Leva miljövänligt och klimatsmart
    • Kemikalier - Giftfri stad
    • Konsument
    • Ansvariga politiker
  • Stöd & Omsorg
  • Förskola & Skola
  • Kultur & Fritid
  • Trafik & Stadsplanering
  • Om Stockholm
  • Mina sidor
  • E-tjänster
  • Kontakt
  • Lyssna
  • Translate
  • International
  • Suomeksi
Mer från Stockholms Stad
  • Stockholm växer

    Hur staden utvecklas när vi blir fler stockholmare.

  • Företag

    Tjänster för dig som har ett företag eller som arbetar på uppdrag av Stockholms stad

  • Stockholms stadsbibliotek

    Inspiration och praktisk information från stadens bibliotek

  • International

    Information about the city for International visitors

  • Visit Stockholm

    Stockholms officiella besöksguide

Till toppen
  • Hitta snabbt
    • Hitta politiker
    • Stockholms stad A-Ö
    • Turist
    • Företagare
    • International
    • Stockholm växer
    • Kalendarium
    • Stockholms stads anslagstavla
  • Mer om staden
    • Karta
    • Jämför service
    • Alla e-tjänster
    • Blanketter A-Ö
    • Utvecklingsbloggen
    • Om webbplatsen
    • Personuppgifter och dataskydd
    • Kakor
  • Kontakt
    • Gör felanmälan
    • Anmäl enkelt avhjälpta hinder
    • Synpunkter och klagomål
    • Växelnummer och e-postadresser
    • Hitta alla verksamheter
    • Press

På Stockholms stads webbplatser använder vi kakor (cookies) för att webbplatserna ska fungera på ett bra sätt för dig. Du kan läsa mer om hur vi använder kakor, och vart du ska vända dig om du inte vill att vi lagrar kakor på din dator. Vad är kakor?

Jag godkänner