• Till navigationen
  • Till innehåll
stockholm.se
  • Meny
  • Mer
Sök på stockholm.se

Du är här: Startsidan / Stöd & Omsorg / Begravning & Kyrkogårdar / Frågor och svar

Frågor och svar

Kontakt

Övergripande information för staden

1. Var får man begravas?

Begravningsceremonin kan hållas nästan var som helst. För själva gravsättningen måste man däremot följa de regler som finns enligt begravningslagen. Stoft eller aska får bara begravas på enskild eller allmän begravningsplats. Dessutom går det att ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen för att strö ut aska över öppet vatten eller naturmark. Normalt får man inte tillstånd att sprida aska på villatomt, allmän plats eller liknande.

2. Vem får begravas på Stockholms stads allmänna begravningsplatser?

Den som vid sitt dödsfall var folkbokförd i Sverige har rätt till en avgiftsfri gravplats under 25 år. Den bekostas av begravningsavgiften. I Stockholm kan man välja gravplats på de allmänna begravningsplatser som förvaltas av antingen kyrkogårdsförvaltningen eller av Svenska kyrkans församlingar. På Svenska kyrkans begravningsplatser finns det ofta villkor, till exempel att den avlidna ska ha bott i församlingen ett visst antal år. Däremot finns inget krav på medlemskap i Svenska kyrkan.

Särskilda villkor gäller även för Brännkyrka kyrkogård, Västberga begravningsplats, Bromma kyrkogård, Spånga kyrkogård, Galärvarvskyrkogården och Hässelby begravningsplats. Dessa förvaltas av Stockholms kyrkogårdsförvaltning.

3. Kan man begravas på annan ort än i Stockholm?

Ja, du kan välja att gravsätta din anhörige på valfri plats i hela landet. Kontakta församlingen som ansvarar för den begravningsplats du valt för att försäkra dig om att det inte finns särskilda villkor. Sker gravsättning på en plats utanför Stockholm betalar dödsboet transporten av kistan eller urnan.

4. Hur väljer man begravningsplats?

Först och främst är det viktigt att den avlidnes uttalade eller förmodade önskan om begravningsplats respekteras så långt det är möjligt. I Stockholm kan man välja gravplats på de allmänna begravningsplatser som förvaltas av antingen kyrkogårdsförvaltningen eller av Svenska kyrkans församlingar. För vissa religioner och trossamfund finns möjlighet att välja gravplats inom särskilda områden.

5. Kan jag välja kapell för begravningsceremonin?

Stockholms kyrkogårdsförvaltning har tretton kapell som kan användas för begravningsceremonier, både med och utan religiösa symboler. Kapellen ligger på stadens allmänna begravningsplatser.

6. Vad gäller om den avlidne inte var medlem av Svenska kyrkan?

Den som inte varit medlem av Svenska kyrkan har inte rätt till begravningsceremoni enligt Svenska Kyrkans ordning, det vill säga att ha ceremonin i kyrkan med präst och kyrkomusiker. På Stockholms stads begravningsplatser finns dock tretton kapell som upplåts utan kostnad för både religiösa och icke-religiösa begravningsceremonier. För den som vid sitt dödsfall var folkbokförd i Sverige är nyttjandet av kapell avgiftsfritt. Dödsboet får dock betala för officiant.

7. Var kan man välja gravplats om den avlidne tillhörde ett annat trossamfund eller annan religion?

Gravplatser på Stockholm stads allmänna begravningsplatser upplåts till alla, oavsett religions- eller samfundstillhörighet. För vissa religioner och trossamfund finns möjlighet att välja gravplats inom särskilda områden.

8. Vem betalar begravningen?

Begravningsavgiften täcker bland annat kostnader för gravplats i 25 år, kremation, ceremonilokal och gravsättning. I normala fall är det dödsboet som står för övriga kostnader i samband med begravning så som till exempel kista/urna, dekorationer, gravsten och skötsel av grav. Om det saknas tillgångar i dödsboet betalar socialtjänsten i kommunen. Den dom vid sitt dödsfall var folkbokförd i Sverige omfattas av begravningsavgiften.

9. Vad är begravningsavgift och vad täcker den?

Begravningsavgiften är den obligatoriska avgift som tas ut via den kommunala inkomstskatten och som bekostar begravningsverksamheten i Sverige. Stockholm har för närvarande en begravningsavgift på 7,5 öre per skattekrona (2017). Begravningsavgiften täcker bland annat kostnader för gravplats i 25 år, kremation, ceremonilokal och gravsättning.

Begravningsavgiften används också till den allmänna skötseln av begravningsplatser och kyrkogårdar.

10. Vem sköter gravplatserna i Stockholm?

Ansvaret för begravningsplatsens skötsel delas mellan Kyrkogårdsförvaltningen och de enskilda gravrättsinnehavarna. Förvaltningen sköter de allmänna ytorna och gravrättsinnehavarna ansvarar för att de enskilda gravarna sköts och hålls i ett ordnat och värdigt skick. Om du inte har möjlighet att sköta graven själv kan du mot en avgift beställa skötsel hos Kyrkogårdsförvaltningen.

11. Hur återlämnar man eller tar över en gravrätt?

Enligt begravningslagen har gravrättsinnehavaren rätt att säga upp/återlämna gravrätten till kyrkogårdsförvaltningen. En gravrättsinnehavare kan också överlåta gravrätten till någon anhörig. Den som står som gravrättsinnehavare kan säga upp gravrätten genom att skriva på den blankett som vi skickar ut vid begäran om uppsägning. Är man flera delägare i gravrätten måste alla delägare vara överens och underteckna blanketten. Om gravrättsinnehavaren är avliden eller om gravrätten är skriven på ett dödsbo, måste den som vill återlämna en gravrätt styrka sin rätt att säga upp gravrätten. Detta görs med hjälp av bouppteckningar för den avlidna gravrättsinnehavaren och avlidna delägare i gravrätten. Alla levande personer som är delägare i gravrätten måste lämna sitt medgivande för uppsägning. För information och beställning av blankett ring 08-508 301 91 eller skicka e-post till kundtjanst.kyf@stockholm.se.

12. Vad ingår när kyrkogårdsförvaltningen sköter graven?

Det här ingår i skötsel:

  • Vårstädning under april månad och borttagning av vinterdekorationer.
  • Klippning av gräset på graven regelbundet under hela säsongen.
  • Kantskärning av planteringsytan samt påfyllning av ny jord om det behövs.
  • Rensning av ogräs från planteringsytan flera gånger under juni-september och städning av graven.
  • Höststädning av graven under oktober månad och borttagning av sommarväxter.

13. När planterar kyrkogårdsförvaltningen?

Vårplantering ska vara klar 1 maj och sommarplantering till midsommarhelgen. Vinterdekorationer läggs ut till Allhelgonahelgen.

14. Vad betyder den vita pricken på skylten vid graven?

Anhöriga svarar själva för skötseln av graven.

15. Vilka kyrkogårdar har besökstoaletter för allmänheten och när är de öppna?

Vid Skogskyrkogården, Norra Begravningsplatsen samt Råcksta begravningsplats finns besökstoaletter för allmänheten. De är öppna alla dagar året om mellan 08.00-18.00. Det är skyltat vid respektive entré var dessa toaletter är belägna.

Vid Skogskyrkogården finns dessutom toaletter inne på världsarvets Visitor Center. De är öppna de tider besökscentrat håller öppet.

På Bromma kyrkogård, Spånga kyrkogård och Västberga begravningsplats finns toaletter som är öppna vardagar under arbetstid.

På Sandsborgskyrkogården och Strandkyrkogården finns portabla toaletter s k BajaMaja. Vid Hässelby begravningsplats, Brännkyrka kyrkogård och Galärvarvskyrkogården finns inga besökstoaletter för allmänheten.

16. När sätts sommarvattnet på och när stängs det av?

Förutsättningarna är olika på varje kyrkogård och beror bland annat på vädret. Vattnet ska i princip alltid vara påsläppt senast från och med sista söndagen i maj. Innan dess är det i regel vatten i karen och vid brandposterna. Vattnet är på fram till och med sista september.

17. När får man ha gravlykta?

Kyrkogårdsförvaltningen ser helst att gravlyktor och ljus endast placeras ut på gravarna under tiden mellan 1 oktober och 31 mars.

18. När stängs grindarna till Skogskyrkogården?

Grindarna vid huvudentrén vid Sockenvägen är öppna dygnet runt. Övriga infarter är öppna under dagtid.

19. Var vänder jag mig om gravstenen lutar eller texten behöver fyllas i?

I de allra flesta fall vänder man sig till en gravvårdsfirma/stenfirma. Om det finns ett allframtidsavtal på gravskötsel vänder du dig dock till kyrkogårdsförvaltningen. För gravar på Galärvarvskyrkogården ska du alltid kontakta en stenfirma för att få arbetet utfört.

20. I vilken grav är min anhörige gravsatt?

Du kan söka själv i vår gravbok via webbsidan hittagraven.stockholm.se

21. Är min anhörige gravsatt i minneslunden ännu?

Kyrkogårdsförvaltningen skickar minneslundsintyg så snart som möjligt efter det att gravsättningen skett. Det kan ta några dagar innan minneslundsintyget når fram. Det går också att se om gravsättningen är gjord redan innan intyget kommit genom att söka i vår gravbok på webbsidan hittagraven.stockholm.se.  

22. Hur gör man för att se ut en ny grav?

Kontakta arbetsledningen på respektive begravningsplats:

De nås säkrast kl. 10–11.
Bromma kyrkogård   08-508 301 87
Brännkyrka kyrkogård   08-508 301 54
Galärvarvskyrkogården   (Finns ej några platser)
Hässelby begravningsplats   08-508 301 80
Norra begravningsplatsen   08-508 301 71
Råcksta begravningsplats   08-508 301 80
Sandsborgskyrkogården   08-508 301 38, 08-508 301 42
Skogskyrkogården   08-508 301 38, 08-508 301 42
Spånga kyrkogård   08-508 301 88
Strandkyrkogården   08-508 301 38, 08-508 301 42
Västberga begravningsplats  08-508 301 54

23. Hur gör jag för att få en plats i de gemensamma askgravplatserna på Galärvarvskyrkogården och Skogskyrkogården?

Gravplats upplåts i samband med dödsfall för gravsättning av person som vid sin död varit folkbokförd i Stockholms stad. Kontakta kyrkogårdsförvaltningens bokning på telefon 08-508 301 93 eller skicka e-post till bokning.kyf@stockholm.se

24. Hur framför jag mina synpunkter på graven?

I första hand tar du kontakt med trädgårdsmästaren på din kyrkogård. Se kontaktuppgifter på Jämför service.
Det går också bra att ringa Gravrätt och skötsel på telefon 08-508 301 91 eller skicka e-post till kundtjanst.kyf@stockholm.se. I specifika fall hänvisas du till trädgårdsmästarna.

25. Var får jag hjälp med planteringsråd?

Kontakta trädgårdsmästaren på din kyrkogård. Se kontaktuppgifter på Jämför service.

26. Vad händer när gravrättstiden går ut?

Efter 25 år återgår gravrätten till kyrkogårdsförvaltningen. I de flesta fall har gravrättsinnehavaren rätt att förnya gravrätten i 15 år mot en avgift. Ett brev med besked skickas till dem förvaltningen har en aktuell adress till.

27. När sker kremation?

I Stockholm kremeras nio av tio avlidna. Dödsboet har även möjlighet att välja kistbegravning/jordbegravning. Kremation av kistan med den avlidne sker vanligtvis två-tre dagar efter begravningsceremoni.

Ibland sker på dödsboets önskan kremation innan begravningsceremoni. Det förekommer också kremation utan att begravningsceremoni genomförts eller kommer att genomföras.

I Stockholms stad finns två krematorier; Råcksta begravningsplats i Vällingby och Skogskyrkogårdens nya krematorium i Enskede.

För anhöriga som önskar delta vid kremering är detta fullt möjligt efter dialog med respektive krematorium. Begravningsbyrån kan hjälpa till med kontakten.

28. Hur går en kremation till?

Verksamheten vid ett krematorium skall präglas av värdighet och respekt för den avlidne och anhöriga. Riktlinjer för personalens arbete finns på följande länk framtagna av branschorganisationen Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund:
http://www.skkf.se/sites/default/files/editorial/riktlinjer_paskrivna_2016.pdf
(Länk till annan webbplats)

29. Vad händer med metaller efter kremation?

Efter kremation återstår, förutom askan, olika typer av metallskrot, exempelvis beslag från kistan, artificiella proteser samt fragment av ädelmetaller som måste hanteras på pietetsfullt vis.

Stockholm har tecknat avtal med en nederländsk firma om att återvinna metaller efter kremation.  Den ersättning som metallåtervinningen inbringar går till Allmänna arvsfonden i Sverige.

30. Hur gör jag som anhörig när jag ska hämta ut en urna för transport till gravsättning ?

Efter kremation förvaras urnan på något av våra två krematorier: Råcksta krematorium i Vällingby eller Nya krematoriet, Skogskyrkogården i Enskede.
Om gravsättning ska ske på kyrkogård/begravningsplats i Stockholms kommun eller på Norra Begravningsplatsen i Solna ordnar Kyrkogårdsförvaltningen transporten av urnan till gravplatsen. Ska urnan transporteras till annan kyrkogård/begravningsplats i länet eller i riket får anhöriga själv ordna transport. Man kan också ta hjälp av sin begravningsbyrå.
                                                                                                                                                                                          
Krematoriet har vanligtvis öppet mellan kl. 09-12, kl. 13-15 vardagar. Telefonnummer till Råcksta krematorium 08-508 300 76, telefonnummer till Nya Krematoriet, Skogskyrkogården 08-508 301 48.
Kontakta krematoriet eller låt Din begravningsbyrå kontakta krematoriet i god tid innan urnan ska hämtas ut. Då kan vår personal förbereda utlämningen av urnan. Ta med legitimation.

Senast uppdaterad 17 februari 2017

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tipsa en vän

  • FacebookFacebook (länk till annan webbplats)
  • TwitterTwitter (länk till annan webbplats)
  • LinkedInLinkedIn (länk till annan webbplats)
  • Tipsa via e-postTipsa via e-post

Hitta & jämför verksamheter

  • Kyrkogård och begravningsplats (11)

Kontakt gällande Frågor och svar

  • Arbete
  • Bostad & Miljö
  • Stöd & Omsorg
    • Äldreomsorg
    • Socialt och ekonomiskt stöd
    • Stöd till unga
    • Stöd till familj & barn
    • Funktions-nedsättning och socialpsykiatri
    • Stöd- och krisjourer
    • God man, förvaltare och förmyndare
    • Begravning & Kyrkogårdar
      • Begravning
      • Boutredare
      • Gravplats
      • Kyrkogårdar och begravningsplatser
      • Världsarvet Skogskyrkogården
      • Begravningsavgift
      • Frågor och svar
      • Blanketter
    • Synpunkter och klagomål
    • Ansvariga politiker
  • Förskola & Skola
  • Kultur & Fritid
  • Trafik & Stadsplanering
  • Om Stockholm
  • Mina sidor
  • E-tjänster
  • Kontakt
  • Lyssna
  • Translate
  • International
  • Suomeksi
Mer från Stockholms Stad
  • Stockholm växer

    Hur staden utvecklas när vi blir fler stockholmare.

  • Företag

    Tjänster för dig som har ett företag eller som arbetar på uppdrag av Stockholms stad

  • Stockholms stadsbibliotek

    Inspiration och praktisk information från stadens bibliotek

  • International

    Information about the city for International visitors

  • Visit Stockholm

    Stockholms officiella besöksguide

Till toppen
  • Hitta snabbt
    • Hitta politiker
    • Stockholms stad A-Ö
    • Turist
    • Företagare
    • International
    • Stockholm växer
    • Kalendarium
    • Stockholms stads anslagstavla
  • Mer om staden
    • Karta
    • Jämför service
    • Alla e-tjänster
    • Blanketter A-Ö
    • Utvecklingsbloggen
    • Om webbplatsen
    • Personuppgifter och dataskydd
    • Kakor
  • Kontakt
    • Gör felanmälan
    • Anmäl enkelt avhjälpta hinder
    • Synpunkter och klagomål
    • Växelnummer och e-postadresser
    • Hitta alla verksamheter
    • Press