• Till navigationen
  • Till innehåll
stockholm.se
  • Meny
  • Mer
Sök på stockholm.se

Du är här: Startsidan / Stöd & Omsorg / Socialt och ekonomiskt stöd / Ekonomiskt stöd och rådgivning / Budget- och skuldrådgivning / Få koll på din privatekonomi

Få koll på din privatekonomi

Kontakt

Övergripande information för staden

  • RSS

Här hittar du tips och råd på vad du kan göra för att få din privatekonomi att gå ihop. Budgetrådgivning kan se ut på många olika sätt. Det kan handla om att du vill få en överblick över var pengarna tar vägen, eller råd om hur du ska få pengarna att räcka till.

En budget ger dig möjlighet att planera, prioritera och göra eventuella förändringar. Syftet är att få en bättre balans i vardagsekonomin.

De största utgifterna för en privatperson är vanligen boendekostnader och utgifter för mat, kläder och andra förbrukningsvaror eller kollektivresor. De största inkomsterna är främst lön för arbete, förmåner, arbetslöshetsersättning, ersättning från sjukförsäkringssystemet eller pension. Andra inkomster kan även vara inkomster från ett eget företag eller avkastning av kapital.

Om du har svårt att få pengarna att räcka och vill ha koll på vad pengarna gått till under en månad kan du göra en budget. Genom att göra en budget kan du få lite bättre överblick över din ekonomi. I budgeten skriver du upp alla inkomster och bidrag du och ditt hushåll får så du vet hur mycket pengar det finns den kommande månaden. Sedan gör du en sammanställning över månadens räkningar. Det viktigaste att prioritera är hyra, el och hemförsäkring. I budgeten kan du se hur mycket pengar du har kvar till övriga utgifter under månaden när alla räkningar är betalda.

För att ta reda på hur du använder dina pengar under en månad kan du föra en Kassabok. Spara alla kvitton på det du handlar under en månad och för in det i din kassabok. En enkel kassabok kan du göra själv i till exempel Excel på din dator.

Innan du träffar budget- och skuldrådgivaren

Läs gärna igenom checklistan på saker du kan förbereda införa mötet med budget- och skuldrådgivaren.
Checklista inför första mötet med rådgivaren

Vardagsekonomi för privatpersoner

Hyra och eventuell hyresskuld

Allmänt

Om du bor i hyresrätt betalar du hyran till hyresvärden medan du i en bostadsrätt betalar en avgift till bostadsrättsföreningen. Om du har svårigheter att betala hyran eller avgiften gäller i princip samma regler. Nedan används fortsättningsvis begreppen hyra och hyresvärd.

Hyran är din viktigaste räkning. Se alltid till att prioritera hyran och betala den först av alla räkningar. Tänk på att du alltid måste se till att det finns pengar på ditt konto den dag hyran ska betalas. Om det inte finns pengar på kontot blir hyran inte betald. Kontrollera kontoutdrag från banken så du vet att hyran blivit betald.

Om du inte har pengar att betala hyran är det viktigt att du snabbt tar kontakt med din hyresvärd för att försöka komma överens om hur du ska kunna lösa betalning av hyran. Du kan till exempel höra om det går att dela upp betalningen av hyran.

Om du inte betalar hyran kan ditt kontrakt sägas upp, det räcker med att du är mer än sju dagar försenad med betalningen eller vid upprepade tillfällen är försen med betalningen. Hyresvärden vänder sig då till kronofogden dels för att driva in din hyresskuld och dels få hjälp med att verkställa en avhysning från lägenheten.

Vid uppsägning

Vid uppsägning av ditt kontrakt ska hyresvärden skicka ett brev till socialnämnden med information om uppsägningen. Från den tidpunkten har man tre veckor på sig att betala hyran. Om man gör det återvinner man sin lägenhet och kan inte avhysas. Observera att det är endast kronofogden som med tvång kan avhysa en hyresgäst.

Det finns alltid möjlighet att ända fram till avhysningen diskutera med värden för att hitta en lösning så att man kan få behålla sin lägenhet.

Om du blir avhyst från din lägenhet är du fortfarande skyldig att betala din skuld till hyresvärden. Om du har saker från din lägenhet som ska magasineras får du betala kostnaden för det.

Om du en gång blivit avhyst från en lägenhet är det mycket svårt att få ett nytt hyreskontrakt. Så länge du har skulder som ligger hos kronofogden finns uppgifter om det i deras register och du har då en så kallad betalningsanmärkning.

Länkar

Länkar om Hyra och eventuell hyresskuld

  • Avhysning/vräkning - Kronofogden
  • Frågor och svar om hyra - Hyresgästföreningen

 

El och eventuell el-skuld

Allmänt

Efter hyran är elräkningen den viktigaste räkningen. Om du inte betalar eller är sen med betalning riskerar du att elen stängs av. Det finns särskilda regler för avstängning av el och vad som krävs för att elen ska kopplas på igen.

Om du bor i lägenhet betalar du normalt bara för hushållsel medan uppvärmning ingår i hyran. Du kan undersöka med ditt elbolag vilka olika typer av avtal de har och vilket som blir billigast för dig. Undvik att ha två olika abonnemang för nät och förbrukning om du tycker det är svårt att hantera räkningar, eftersom du då får två olika räkningar att hålla reda på. I de fall du bor i lägenhet är besparingen ändå relativt liten. Om du bor i villa och förbrukar mycket el kan det vara värt att jämföra olika elbolags priser för att se vilket som skulle bli billigast för dig.

Om du får svårt att betala

Kontakta ditt elbolag direkt om du märker att du inte klarar av att betala din elräkning. Om du hör av dig i ett tidigt skede ökar det chansen att hitta en lösning. Om du vill ha råd och tips om hur du kan spara på el, vänd dig till kommunens energirådgivare.

Obetald elräkning

En obetald elräkning ökar snabbt i kostnad. Utöver kapitalbeloppet tillkommer fastställda kostnader. Om du inte betalar får du först en påminnelse, kostnad tillkommer, därefter lämnas kravet till inkasso, ytterligare kostnad tillkommer. Är räkningen fortfarande obetald stängs elen av och skulden överlämnas till Kronofogden som tar ut en avgift. Det tas även ut en avgift för att slå på elen igen om du fått den avstängd.

Länkar

Länkar om el och eventuell el-skuld

  • Energirådgivningen
  • Konsumenternas rådgivningsbyråer

Hemförsäkring

Allmänt

En hemförsäkring är viktigt att ha. Genom den får du ett visst skydd om något händer i din bostad, till exempel en brand, vattenskada eller inbrott. I en hemförsäkring ingår normalt också en rättsskyddsförsäkring och reseförsäkring. Vad din hemförsäkring omfattar framgår av ditt försäkringsbrev.

Om du saknar hemförsäkring, kontakta ett försäkringsbolag för att teckna försäkring. Om du är med i ett fackförbund kan du kontakta dem för att höra om de har avtal med något försäkringsbolag där du som medlem kan teckna ett förmånligt avtal på hemförsäkring.

För mer information om hemförsäkring, se länkar.

Länkar

Länkar om hemförsäkring

Konsumenternas Försäkringsbyrå


 

Bostadsbidrag och bostadstillägg

Allmänt

Om du har svårigheter att betala din hyra och om du är under 29 år eller en barnfamilj med låg inkomst kan du ansöka om bostadsbidrag från försäkringskassan.

Hur mycket du kan få beror bland annat på din inkomst, hur stort du bor och hur många barn du har. På deras hemsida kan du läsa mer om bostadsbidrag och även göra en preliminär beräkning om storleken på bostadsbidraget.

Om du är funktionshindrad eller vårdnadshavare för ett hemmavarande barn med funktionsnedsättning kan du ansöka om kommunalt bostadsbidrag för funktionshindrade, KBH. För att ansöka tar du kontakt med en LSS-handläggare i din stadsdel.

Om du har aktivitetsersättning, sjukersättning eller ålderspension kan du ha rätt till bostadstillägg för pensionärer. Observera att om du tar ut ålderspension i förtid, innan du fyller 65 år, kan du inte få bostadstillägg. Bostadstillägget baseras på dina inkomster och din hyra. Även du som har bostadsbidrag kan ha rätt till bostadstillägg.

Om du har aktivitetsersättning eller sjukersättning ansöker du om bostadstillägg hos försäkringskassan. Om du har ålderspension är det hos pensionsmyndigheten du ansöker. På pensionsmyndighetens hemsida kan du göra en beräkning för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg. Beräkningen fungerar endast för den som har ålderspension.

Länkar

Länkar om bostadsbidrag och bostadstillägg

  • Försäkringskassans webbplats
  • Pensionsmyndighetens webbplats

Frågor om kommunalt bostadsbidrag (KBH) besvaras av din stadsdelsförvaltning:

  • Kontakta stadsdelsförvaltningen

 

Underhållsstöd och underhållsskyldighet

Allmänt

Föräldrar är skyldiga att försörja sina barn tills de fyller 18 år, eller 21 år om barnet fortfarande går i skolan. Om ett barn bara bor hos den ena av föräldrarna ska den andra föräldern betala underhållsbidrag.

Bor barnet lika mycket hos bägge föräldrarna (så kallat växelvist boende) behöver ingen av föräldrarna betala underhållsbidrag. Om ni som är föräldrar inte bor ihop, men har barnet hos er ungefär halva tiden var kan ni dela på barnbidraget. Ni måste ha gemensam rättslig vårdnad om barnet och vara överens om att ni ska dela på bidraget.

Hur stort underhållsbidraget ska vara beror på barnets behov och er ekonomi. Ni kan själva komma överens om ett underhållsbidrag och upprätta ett avtal. Om ni inte kan komma överens kan underhållsbidraget bestämmas av en domstol.

Om den förälder som ska betala underhållsbidrag inte gör det har barnet rätt till underhållsstöd från Försäkringskassan. Även barn som är adopterade av en ensam förälder har rätt till underhållsstöd. Beloppet bestäms för ett år i taget och beräknas på din inkomst och hur många barn du är försörjningsskyldig för.

Om du är osäker på om du betalar rätt underhållsstöd kan du vända dig till Försäkringskassan. Om det sker förändringar i situationen eller i din ekonomi är det viktigt att direkt informera Försäkringskassan. Den förälder som inte betalar eller betalar för lite blir då återbetalningsskyldig till Försäkringskassan.

Om du betalar underhållsstöd kan du i vissa situationer ansöka om anstånd med betalningen. Kontakta Försäkringskassan för att reda ut dina möjligheter. Om du har en skuld till Försäkringskassan och inte betalar skulden lämnas den över till Kronofogdemyndigheten som tar över ansvaret att få skulden inbetald. Se vidare under statliga skulder. Kontakta din försäkringskassa för att höra om dina möjligheter. Om du har en skuld till Försäkringskassan och inte betalar skulden lämnas den över till Kronofogdemyndigheten som tar över ansvaret att få skulden inbetald.

Se vidare under skulder till staliga myndigheter.

 


 

Länkar

Länkar om underhållsstöd och underhållsskyldighet

Läs mer om underhållsskyldighet, underhållsbidrag och underhållsstöd på Försäkringskassans hemsida. Där kan ni även själva beräkna storleken på underhållsbidraget.

  • Om ni separerar - Försäkringskassan

 

Studiemedel från CSN

Allmänt

Från centrala studiestödsnämnden (CSN) kan man få ekonomisk hjälp om man studerar. Studiestöd är pengar du kan få eller låna för att studera. Det finns olika typer av studiestöd beroende på vad du studerar.

Om du har tagit lån från CSN behöver du återbetala dessa när du avslutat dina studier. CSN fattar varje år ett beslut om hur mycket du ska betala tillbaka på ditt lån kommande år. Beslutet kommer i ett årsbesked i början på året och är viktigt att spara.

Om du har svårt att betala tillbaka ditt studielån på grund av att du har låg inkomst är det möjligt att du kan få ditt årsbelopp nedsatt. Reglerna är olika beroende på vilken typ av lån du har. Om du har ekonomiskt bistånd från socialtjänsten och söker nedsatt årsbelopp ska du bifoga intyg från socialtjänsten.

Om du har en låg sjukersättning kan du få ditt studielån avskrivet. Även när det gäller avskrivning är reglerna olika beroende på vilken typ av lån du har.
Du kan läsa mer på CSNs hemsida.


 

Länkar

Länkar om studiemedel från CSN

  • CSN webbplats

 

Banklån

Allmänt

Ett lån är ett avtal mellan en låntagare och en långivare, oftast en bank eller ett kreditmarknadsbolag. När du lånar pengar måste du betala tillbaka med ränta och andra avgifter som till exempel uppläggnings- och aviseringsavgifter. Ta reda på vad den effektiva räntan blir när du lånar pengar, den visar den faktiska kostnaden för lånet, inklusive avgifter.

Lånet ska återbetalas på en bestämd tid och det belopp du betalar av vid varje betalningstillfälle kallas amortering. Innan du beviljas lån kommer långivaren göra en kreditprövning för att se att du har återbetalningsförmåga, det vill säga att du har råd att betala ränta och amorteringar.

Tänk igenom din ekonomiska situation innan du lånar. Klarar jag av att betala tillbaka? Vad är det jag lånar till? Undvik helst att låna till ren konsumtion. Det är billigare att spara till det du vill ha, istället för att låna. Läs alltid låneavtalet noga innan du skriver på, eftersom det är avtalet som reglerar vad som gäller i olika situationer.

Om du får problem att klara av amorteringarna på lånet kontakta då din bank direkt och försök att finna en lösning. Om du är sen med en avbetalning har långivaren rätt att säga upp lånet, men då krävs det att det står i låneavtalet att lånet kan sägas upp vid sen betalning. Uppsägningen ska återtas om du, innan uppsägningstiden gått ut, betalar skulden plus ränta. Men den möjligheten kan du bara utnyttja en gång per lån.

Kreditgivaren har alltid rätt att ta ut lagstadgade avgifter om du inte betalar enligt låneavtalet. Det tillkommer kostnader för påminnelseavgift från banken, inkassoavgift och även vid ansökan om betalningsföreläggande och utmätning.

 

Länkar

Länkar om banklån

Mer information kring lån och ekonomi finner du på Finansmarknadsbyråns webbplats:

  • Lån och ekonomi - Finansmarknadsbyrån

 

Snabblån eller sms-lån

Allmänt

Snabblån är mindre lån på några tusen kronor som beviljas snabbt och som har kort återbetalningstid, oftast ska de betalas tillbaka inom en månad.

Räntan på lånen kan vara ganska låg men det tillkommer andra avgifter som ibland kan uppgå till flera hundra kronor för ett lån. Avgifterna gör att den effektiva räntan blir hög. Den kan enligt Konsumentverket hamna på flera tusen procent.

Fundera noga innan du tar ett snabblån. Behöver jag verkligen pengarna idag? Kommer jag att kunna betala tillbaka lånet och avgifterna nästa månad?

Om du inte kan betala tillbaka ditt lån, kontakta långivaren och hör om du kan få dela upp betalningen. Om lånet gått vidare till ett inkassobolag är det dem du ska prata med om att få göra upp en betalningsplan.
 

Bankkort och kreditkort

Allmänt

Det finns flera typer av kort, bankkort (debetkort)och betal- och kreditkort. Bankkorten fungerar så att dina köp och uttag dras direkt från ditt konto. Finns det inte tillräckligt mycket pengar på ditt konto går det inte att genomföra köpet eller uttaget.

Betal- och kreditkort kan användas på två sätt. Antingen betalar du alla köp och uttag som finns med på fakturan på en gång. Då använder du kortet som ett betalkort, och du betalar ingen kreditränta.

Beroende på när köpet eller uttaget gjordes kan den räntefria perioden bli mellan en och två månader. Väljer du istället att använda krediten så gör du delbetalningar på skulden, och då tillkommer kortets kreditränta på beloppen. Kortet fungerar då som ett kreditkort. Det finns kort som enbart är betalkort.

Om det uppstår fel vid tjänsterna kan dessa reklameras till banken som då behöver utreda vad som skett.


 

Länkar

Länkar om bankkort och kreditkort

  • Läs mer om bankkort och kreditkort

 

Skulder till statliga myndigheter

Allmänt

Statliga skulder är skulder till staten. Det kan till exempel vara skulder till Skatteverket (skatteskulder), till Försäkringskassan, böter, obetald tv-licens eller liknande. Dessa skulder kallas allmänna mål. De skulder som avser privata fordringar till exempel skulder till banker kallas enskilda mål.

Statliga skulder som inte betalas i tid lämnas direkt över till Kronofogdemyndigheten som driver in skulderna. I de flesta fall leder detta till att du får en betalningsanmärkning och därmed kan ha svårt att ordna med bostad eller ta andra lån.

När Kronofogden utreder din skuld tittar de på din ekonomi och ser vilka möjligheter du har att betala. Om du har möjlighet att betala beslutar Kronofogden om utmätning.

Följande kan utmätas:

  • En del av din lön
  • En del av en fastighet
  • Annan egendom som exempelvis en bil

Skulder till staten kan skrivas av efter en tid och kallas att preskriberas. Det innebär inte att skulden försvinner. Det betyder att den som vill ha tillbaka en skuld till exempel Radiotjänst, CSN och Skatteverket förlorar sin rätt att få skulden indriven med hjälp av Kronofogdemyndigheten.

Det är olika regler för när skulder skrivs av. Undersök med Kronofogdemyndigheten om vad som gäller för din statliga skuld. De flesta skulder till staten skrivs av efter fem år.


 

Länkar

Länkar om skulder till statliga myndigheter

  • Kan inte betala - privatperson - Kronofogdemyndigheten
  • Frågor och svar om skulder - Skatteverket

 

Senast uppdaterad 21 februari 2017

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tipsa en vän

  • FacebookFacebook (länk till annan webbplats)
  • TwitterTwitter (länk till annan webbplats)
  • LinkedInLinkedIn (länk till annan webbplats)
  • Tipsa via e-postTipsa via e-post

Hitta & jämför verksamheter

  • Budget- och skuldrådgivare (12)

E-tjänster

  • Socialrådgivning på nätet

Kontakt gällande Få koll på din privatekonomi [Östermalm]

  • Arbete
  • Bostad & Miljö
  • Stöd & Omsorg
    • Äldreomsorg
    • Socialt och ekonomiskt stöd
      • Ekonomiskt stöd och rådgivning
        • Advokatjour
        • Bostadsbidrag
        • Budget- och skuldrådgivning
          • Det här händer om du inte betalar räkningen i tid
          • Få koll på din privatekonomi
        • Ekonomiskt bistånd
      • EU-medborgare i Stockholm
      • Nyanlända i Stockholm
      • Folkhälsa
      • Ideella organisationer inom social verksamhet med föreningsbidrag
      • Missbruk och beroende
      • Stöd till hemlösa
      • Kontakt
    • Stöd till unga
    • Stöd till familj & barn
    • Funktions-nedsättning och socialpsykiatri
    • Stöd- och krisjourer
    • God man, förvaltare och förmyndare
    • Begravning & Kyrkogårdar
    • Synpunkter och klagomål
    • Ansvariga politiker
  • Förskola & Skola
  • Kultur & Fritid
  • Trafik & Stadsplanering
  • Om Stockholm
  • Mina sidor
  • E-tjänster
  • Kontakt
  • Lyssna
  • Translate
  • International
  • Suomeksi
Mer från Stockholms Stad
  • Stockholm växer

    Hur staden utvecklas när vi blir fler stockholmare.

  • Företag

    Tjänster för dig som har ett företag eller som arbetar på uppdrag av Stockholms stad

  • Stockholms stadsbibliotek

    Inspiration och praktisk information från stadens bibliotek

  • International

    Information about the city for International visitors

  • Visit Stockholm

    Stockholms officiella besöksguide

Till toppen
  • Hitta snabbt
    • Hitta politiker
    • Stockholms stad A-Ö
    • Turist
    • Företagare
    • International
    • Stockholm växer
    • Kalendarium
    • Stockholms stads anslagstavla
  • Mer om staden
    • Karta
    • Jämför service
    • Alla e-tjänster
    • Blanketter A-Ö
    • Utvecklingsbloggen
    • Om webbplatsen
    • Cookies
  • Kontakt
    • Gör felanmälan
    • Anmäl enkelt avhjälpta hinder
    • Synpunkter och klagomål
    • Växelnummer och e-postadresser
    • Hitta alla verksamheter
    • Press

På Stockholms stads webbplatser använder vi cookies för att webbplatserna ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?

Jag godkänner