När en person fått uppehållstillstånd, av asylskäl eller som anhörig till denne person, gäller att så snabbt som möjligt skapa sig ett självständigt liv i sitt nya hemland.
Nyanlända har varit asylsökande eller har kommit hit som anhöriga till en person som fått uppehållstillstånd av asylskäl. Nu när de fått uppehållstillstånd är de nya stockholmare. En del har vistats i Sverige under asyltiden och kan svenska, andra kommer direkt från ett annat land. Yrkesbakgrund och utbildningsnivå varierar. Mångfalden är stor.
Var och en har ett eget ansvar för att etablera sig, skaffa sig kunskaper och komma in i samhället. Alla har olika förutsättningar, och behöver i olika utsträckning stöd för att komma vidare. Det gäller utbildning i språket, hjälp med tillfällig bostad och introduktion till yrkesliv och samhälle. Stockholms stad har ett ansvar för att skapa goda förutsättningar för etablering.
Målet är att nya stockholmare ska lära sig svenska språket, komma i egen försörjning genom arbete eller studier och skaffa en mer varaktig bostad.
Information om vägen in i samhället riktad till dig som är nyanländ hittar du via länken nedan.
Information till dig som är nyanländ
Nedan berättar vi hur Stockholms stad arbetar med mottagandet av nyanlända.
Stockholms stads ansvar
Som kommun ansvarar Stockholms stad för att skapa goda förutsättningar för att nyanlända ska kunna etablera sig i samhället. Det gäller vuxna och familjer som fått uppehållstillstånd av asylskäl eller som anhöriga till dessa samt ensamkommande barn.
Stockholms stads ansvar
Bostad
En del nyanlända ordnar bostad på egen hand. Andra anvisas enligt bosättningslagen till en kommun av Migrationsverket. För nyanlända som anvisas till Stockholms stad tillhandahåller kommunen genomgångsbostäder.
Läs mer om bostäder för nyanlända
Förskola och skola
Alla barn och ungdomar har rätt till utbildning. Stockholms stad ser över behovet av platser i närområdet. Nyanlända elever påbörjar sin utbildning i en förberedelseklass och slussas successivt över till ordinarie klasser.
Förskola och skola
Vägen in i samhället
För att snabbt komma in i det svenska samhället är det viktigt att lära sig språket och skaffa sig kunskap om hur samhället fungerar. Alla nyanlända erbjuds kurser och aktiviteter på heltid, liksom information och samhällsvägledning. Målet är att komma ut på arbetsmarknaden med egen försörjning.
Vägen in i samhället
Så kan du bidra
Det finns många sätt att hjälpa till på. För att underlätta integrationen är hjälp från privatpersoner, föreningar, organisationer och företag ett ovärderligt stöd.
Så kan du bidra