
För att snabbt komma in i det svenska samhället är det viktigt att lära sig språket och få en meningsfull vardag. Alla nyanlända erbjuds kurser och aktiviteter på heltid. Målet är att komma ut på arbetsmarknaden med egen försörjning.
Nyanlända deltar i Arbetsförmedlingens etableringsprogram under två år. Tillsammans med en handläggare på Arbetsförmedlingens etableringskontor tar varje person fram en egen etableringsplan. Det är en individuell planering för vilka aktiviteter var och en ska delta i.
Etableringsplan
Etableringsplanen är en individuell plan som består av aktiviteter, med kurser på heltid, som den som är nyanländ ska delta i. Vilka aktiviteter planen innehåller beror på behov, men den ska minst bestå av
- svenska för invandrare
- arbetsförberedande insatser
- samhällsorientering som syftar till att ge grundläggande kunskaper om det svenska samhället.
Olika personer går olika länge beroende på tidigare kunskaper. Varje kurs innehåller nationella tester.
Sfi (svenska för invandrare)
Studierna planeras utifrån individens behov. Kurstiden är individuell. Varje elev får en kartläggning som ligger till grund för elevens individuella studieplan. Det finns möjlighet att läsa sfi på heltid eller deltid om man arbetar eller har praktik. Det finns även specialkurser för läkare, lärare, ingenjörer, ekonomer med mera som kombinerar sfi med yrkessvenska.
Samhällsorientering
Samhällsorienteringen ger kunskap om och hur det svenska samhället fungerar. Syftet är att få information för att snabbt komma in på arbetsmarknaden och i samhällslivet. I samhällsorientering ingår information om hur man söker arbete, olika sätt att se på barnuppfostran och hur man hittar rätt i hälso- och sjukvården.
Arbetsmarknadsåtgärder
Dessutom finns arbetsmarknadsåtgärder och program som individanpassas utifrån behov och förkunskaper.