Om du misstänker att ett barn far illa och vill anmäla det kan du vända dig till stadsdelsförvaltningen där barnet är bosatt. Du behöver inte veta säkert om något är fel, det räcker att du har en misstanke eller känner en oro.
Socialjouren - vid akuta situationer
Jourtelefon: 08-508 400 00 - dygnet runt
Besöksadress: Brännkyrkagatan 123
(Tunnelbana till station Zinkensdamm eller buss 4 till Ansgariegatan. Ingång från baksidan av Hornsgatan 124.)
Socialtjänsten erbjuder i första hand stödinsatser i hemmet. Exempel på stödinsatser kan vara att barnet får en kontaktperson eller att barnet eller föräldrarna får samtalsstöd alternativt familjebehandling. Dagtid kontaktar du den stadsdelsförvaltning där barnet bor.
Kontakta din stadsdelsförvaltning
Om socialtjänsten får veta att en förälder missbrukar erbjuds föräldern behandling och kanske också annat stöd för att kunna tillgodose barnets behov på ett bra sätt. Om man bedömer att barnet tar skada av att bo kvar hemma och där en förändring av situationen hemma anses omöjlig för tillfället, kan barnet bli placerat i ett familjehem eller i ett hem för vård eller boende (HVB).
Socialtjänsten har tystnadsplikt för att skydda den som utredningen handlar om. Därför har den som anmäler oftast inte möjlighet att få information om utredningen.
• Anmäla oro för barn – Stöd för anmälningsskyldiga och andra anmälare
• Till dig som är skyldig att anmäla oro för barn
Vårdgivarkatalogen
Vårdgivarkatalogen innehåller Stockholms stads samlade utbud av dygnetruntvård, öppenvård och jourhemsverksamhet.
Vårdgivarkatalogen 2019
Jag Vill Veta
Webbplatsen Jag Vill Veta handlar om barn och ungas rättigheter vid brott. Du hittar information om vad som är brott i skolan, på fritiden, hemma eller i sociala medier på nätet. Det finns information om hur du gör om du är orolig för en kompis eller om du vill anmäla att ett brott har begåtts. På webbsidan hittar du även information om hur en rättegång går till.
JagVillVeta.se