Du som har goda kunskaper i ditt modersmål (annat än svenska) kan få modersmålsundervisning i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Modersmålsundervisning syftar till att upprätthålla och utveckla barns och ungdomars flerspråkighet samt bidra till ökad måluppfyllelse för elever med annat modersmål än svenska.
Du kan välja att läsa kurser i ditt modersmål oavsett vilket program du går. Det finns tre kurser för ämnet modersmål på gymnasiet:
- Modersmål 1 (100 p)
- Modersmål 2 (100 p)
- Aktiv tvåspråkighet (100 p).
Till varje kurs finns ämnesplan för betyg. Undervisningen sker i grupp på någon av gymnasieskolorna i centrala Stockholm, efter ordinarie skoltid.
Ansök om modersmålsundervisning
För att ha rätt att delta i modersmålsundervisning ska du använda ditt språk hemma dagligen och ha goda kunskaper i språket. Med goda kunskaper menas att du kan tala, läsa och skriva på ditt modersmål. Gymnasiestudierna bygger vidare på grundskolans kunskaper och hjälper dig att utveckla dina färdigheter i modersmålet och dess litteratur.
Minst en av dina vårdnadshavare ska ha det aktuella språket som modersmål. Om du är adopterad och har ett annat modersmål än svenska kan du få modersmålsundervisning, även om du inte talar språket hemma varje dag.
Du ansöker om modersmålsundervisning genom att kontakta studie- och yrkesvägledaren eller rektorn på din skola. Om du har rätt till modersmålsundervisning anmäler din skola dig till undervisningen.
Läs mer om modersmålsundervisning på Skolverkets webbplats
Särskild prövning
Betygsprövning innebär att kunskaper i en hel gymnasiekurs bedöms och betygssätts. Du läser in kursen på egen hand med hjälp av prövningsinstruktioner. Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola för mer information och eventuell anmälan för prövning.
Minoritetsspråk
Sverige har fem nationella minoritetsspråk:
- finska
- jiddisch
- meänkieli
- romani chib
- samiska.
Om du tillhör någon av de nationella minoriteterna, har du rätt till undervisning i modersmål. Detta innebär att du kan läsa ditt språk som nybörjarspråk.
Läs mer om undervisning i nationella minoritetsspråk på Skolverkets webbplats
Studiehandledning
Om du nyligen har kommit till Sverige och inte kan svenska tillräckligt bra för att följa undervisningen på svenska i olika skolämnen kan du få undervisningen förklarad på ditt modersmål. Det kallas studiehandledning. Vilka ämnen man ska få studiehandledning i beror på dina behov.