• Till navigationen
  • Till innehåll
stockholm.se
  • Meny
  • Mer
Sök på stockholm.se

Du är här: Startsidan / Miljöbilar / Bilar & bränslen / Miljöbränslen

Miljöbränslen

Kontakt

Övergripande information för staden

Miljöbränslen är till exempel el, etanol, biogas, vätgas, HVO, RME och flera andra förnybara, icke fossila drivmedel. Här hittar du information om bränslen, laddplatser och tankstationer.

De förnybara bränslena ingår i ett kretslopp och sett till hela kretsloppet ett betydligt lägre netto-utsläpp av växthusgasen koldioxid. En annan fördel är att avgaserna för de flesta miljöbränslen är renare jämfört med bensin och diesel.

Hitta laddplats och tankstation

Vill du ladda din elbil i Stockholm? Hitta tankställen för gasbilen eller etanolbilen? Här finns länkar och verktyg för att hitta rätt.

Ladda elbil

Laddställen för elbilar presenteras på uppladdning.nu. Här finns även gpskoordinater. Appen Charge & Drive från Fortum ger dej detta till din iphone.
uppladdning.nu

På miljöfordons laddkarta kan du se var du kan ladda din elbil idag.
Laddkartan på miljofordon.se

Saknar du laddplats där du bor, prata med din värd eller bostadsrättförering. Företag och bostadsrättsföreningar kan söka pengar från Klimatklivet för att installera laddplatser. Läs mer på:
Fixa laddplats

Stockholms stad har pekat ut gatumark där elbolag är välkomna att installera laddplatser:
Se karta över laddplatser

Tanka E85

I Sverige finns över 1400 tankställen. Du hittar dem via bränslebolagens webbplatser.

På etanol.nu finns kartor och kompletterande uppgifter om E85 mackar i många länder. Här finns även gps-koordinater till etanoltankstationer i många länder även Sverige.
etanol.nu

Tanka gasbil

Här hittar du tankställen för gas i Sverige och Europa: 
fordonsgas.se

På gasbilen.se publiceras även gps-koordinater till varje tankstation, där finns även information om hur hittar olika appar med detta till olika mobiltelefoner, till exempel appen gasmacken som finns till iphone.
gasbilen.se

Laddgator i Stockholm

elbil som laddar på laddgata

I takt med att antalet laddbara bilar ökar i Stockholm, ökar också efterfrågan på laddmöjligheter på gatorna. Därför satsar Stockholms stad nu på att etablera laddgator. Med laddgator menas utvalda sträckor med flera laddare bredvid varandra. Det handlar både om snabb- och normalladdning.

Fördelen med att samla flera laddplatser bredvid varandra är att det blir mer förutsägbart för elbilsägarna att hitta lediga laddplatser eftersom det finns en hel rad laddare på samma plats. Dessutom blir projektering och administration enklare vilket förhoppningsvis lockar marknadens aktörer att sätta upp fler laddare.

Enbart laddbara bilar får stå på laddplatserna. Snabbladdarna är enbart avsedda för bilar som laddar och tiden är begränsad till högst 30 minuter.

Normalladdning möjlig på natten

På platserna med normalladdning är maxtiden 3h på dagtid. Anledningen är att så många bilar som möjligt ska kunna komma åt att ladda. Laddplatserna är alltså inte till för långtidsparkering. Nattetid är det däremot ingen tidsbegränsning. Du kan påbörja laddning på kvällstid, och stå kvar till morgonen, enligt de tider som anges på aktuell laddplats. (Med undantag för servicenätter)

Laddarna sätts upp och sköts av privata aktörer i samarbete med Stockholms stad. Laddgator som tas i drift sommaren 2017 sätts upp och drivs av Eon och Vattenfall.  

I dagsläget är betalningssystemen olika vid olika laddplatser. För den som vill ladda på gatan gäller att noga läsa på vad som gäller på den aktuella platsen. Den som vill ladda sin elbil måste idag ibland betala i två system, dels för själva parkeringen och dels för laddningen..

500 laddpunkter på gatorna till 2020

Laddgatorna är ett resultat av en utredning som genomförts av staden under 2016. Stockholms stads mål är att ha 500 publika laddpunkter på Stockholms gator fram till 2020.

Tillsammans med de laddpunkter som Stockholm parkering sätter upp i garage och på parkeringar ger det ett tillskott på ca 1000 laddpunkter. (I mars 2017 fanns cirka 700 publika laddpunkter i Stockholm).

Utifrån nuvarande kunskap bedömer staden behovet av publika laddpunkter till mellan 15 000 och 25 000 år 2030. Bedömningen bygger på att målet om en fossiloberoende fordonsflotta ska kunna nås.

Vill du sätta upp laddare på gatan?

Stockholms stad öppnar för etablering av fler laddgator. Den här kartan visar platser som staden tycker är särskilt lämpliga. Platserna har granskats av Stockholms stads förvaltningar med avseende på bland annat skötsel, framkomlighet och långsiktighet.

Karta över lämpliga platser för laddgator

Som aktör kan du anmäla intresse för max 10 platser vid ett tillfälle. Vartefter dessa är i drift kan du anmäla intresse för ytterligare platser. En plats motsvarar antingen en laddgata bestående av flera laddare, eller en fristående snabbladdare.

Den som ansöker om att få sätta upp laddplatser på gatan står för installation samt drift och underhåll av laddarna. Staden ansvarar för och bekostar skyltningen. Laddare som placeras på gatumark måste vara tillgängliga för alla att använda.

Här kan du se innehållet i det nyttjanderättsavtal som staden tecknar med dig som aktör samt anvisningar för utformning av laddarna.

Innehåll i intresseanmälan

Intresseanmälan ska innehålla namn på önskade platser och tydligt visa, med karta eller i bilder, vilken del av gatan och vilka parkeringsplatser som berörs. Vidare ska du ange vilken typ av laddare som du avser sätta upp, och måtten på laddaren/laddarna. Normalladdare ska kunna betjäna minst två bilar samtidigt.

E-posta ifylld mall för intresseanmälan till intresseanmalanladdare@stockholm.se

Detta händer efter intresseanmälan

  • Förutsättningarna för en plats kan förändras och göra den olämplig under en viss tid eller för alltid. Därför kommer intresseanmälningarna att remitteras internt på trafikkontret.
  • Efter att platserna remitterats och funnits lämpliga förmedlar staden kontakt mellan aktören och en särskild kontaktperson på Ellevio, så att ni kan gå igenom de önskade platserna ur ett elanslutningsperspektiv.  Syftet är att optimera samtliga tänkta anslutningar av laddgator både ekonomiskt och tidsmässigt. 
    Ellevios anslutningsavdelning  ska alltså inte kontaktas för anslutningsärenden angående laddgator/billaddare.
  • En intresseanmälan är giltig i sex månader efter att projektmötet med Ellevio har hållits.  Om inget arbete påbörjats i form av schaktlovsansökan och TA-plansansökan släpps platsen/platserna fria för andra aktörer.
  • Om flera anmäler intresse för samma plats och det inte finns möjlighet att ha två aktörer bredvid varandra gäller tiden för inskickad intresseanmälan till funktionsbrevlådan som prioriteringsordning.

Källdokument:

  • Långsiktigt mål för laddinfrastruktur i Stockholm stad. Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige
  • Förutsättningar för laddgator för normalladdning. Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige

Miljönyttan med etanol och biogas

Tidvis är debatten om miljöbränslena livlig, ibland fullt motiverat och med saklig grund, ibland är fakta gravt förvanskade.

Miljöbilar i Stockholm publicerar frågor och svar i sina faktablad om olika miljöbränslen. Där hittar du såväl korta svar på dina frågor som fördjupande förklaringar och länkar till referenslitteratur.

Frågor och svar om biogas (pdf, 486 kB, nytt fönster)

Frågor och svar om etanol (pdf, 543 kB, nytt fönster)

Tack för att du tankar etanol

Har du en etanolbil, tanka E85! Det ger en direkt klimatnytta att byta från bensin till etanol i dessa bilar.

I Stockholms län finns 50 000 personbilar för etanol. Att tanka dem rätt, det vill säga med etanol bidrar till ett hållbarare Stockholm. Förutom att bilarna får lägre utsläpp av växthusgaser är utsläppen av lokala luftföroreningar ofta lägre, något som är extra viktigt i Stockholm eftersom vi inte klarar att nå uppställda normer för stadsluften.

Du kan självklart även göra miljön och Stockholm en tjänst genom att låta bilen vila. Ta bussen, tunnelbanan eller cykeln när du gör dina korta resor.

Frågor och svar om etanol

Var kommer etanolen ifrån?
Etanolen kommer så gott som uteslutande från europeisk spannmål eller sockerbeta. En liten del görs också av amerikansk majs och sockerrör från Centralamerika.

Är etanol dyrare?
Det varierar. E85 innehåller cirka 35 procent mindre energi än bensin. Vid etanoldrift blir därför förbrukningen i liter bränsle (per km) högre då en etanolbil måste tankas oftare. Priset på etanolbränslet E85 i förhållande till bensin har varierat.

Påverkar etanolen jordens matförsörjning?
Det råder ingen brist på mat i världen. Hunger beror framför allt på krig, korruption och fattigdom. Det är heller ingen brist på outnyttjad åkermark. Bara sedan 1990 har vi i Europa lagt ned åkermark nog för att köra en tredjedel av hela Europas bilpark på etanol och biogas. Gör vi biodrivmedel även av halmen, räcker det till samtliga bilar.

Minskar etanolen bilens klimatpåverkan?
Ja. En etanolbil som endast körs på den E85 som säljs i Sverige, minskar utsläppen med ca 50 procent jämfört med om den hade körts på bensin.

Senast uppdaterad 21 december 2018

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tipsa en vän

  • FacebookFacebook (länk till annan webbplats)
  • TwitterTwitter (länk till annan webbplats)
  • LinkedInLinkedIn (länk till annan webbplats)
  • Tipsa via e-postTipsa via e-post

Kontakt gällande Miljöbränslen

  • Arbete
  • Bostad & Miljö
  • Stöd & Omsorg
  • Förskola & Skola
  • Kultur & Fritid
  • Trafik & Stadsplanering
  • Om Stockholm
  • Miljöbilar
    • Nyheter och press
    • Bilar & bränslen
      • Vad är miljöbil?
      • Miljölastbilar
      • Miljöbränslen
    • Klimatsmarta resor och transporter
    • Inspiration för miljösmarta bilister
    • Broschyrer och rapporter
    • Projekt
    • Om Miljöbilar i Stockholm
    • In English
  • Mina sidor
  • E-tjänster
  • Kontakt
  • Lyssna
  • Translate
  • International
  • Suomeksi
Mer från Stockholms Stad
  • Stockholm växer

    Hur staden utvecklas när vi blir fler stockholmare.

  • Företag

    Tjänster för dig som har ett företag eller som arbetar på uppdrag av Stockholms stad

  • Stockholms stadsbibliotek

    Inspiration och praktisk information från stadens bibliotek

  • International

    Information about the city for International visitors

  • Visit Stockholm

    Stockholms officiella besöksguide

Till toppen
  • Hitta snabbt
    • Hitta politiker
    • Stockholms stad A-Ö
    • Turist
    • Företagare
    • International
    • Stockholm växer
    • Kalendarium
    • Stockholms stads anslagstavla
  • Mer om staden
    • Karta
    • Jämför service
    • Alla e-tjänster
    • Blanketter A-Ö
    • Utvecklingsbloggen
    • Om webbplatsen
    • Personuppgifter och dataskydd
    • Kakor
  • Kontakt
    • Gör felanmälan
    • Anmäl enkelt avhjälpta hinder
    • Synpunkter och klagomål
    • Växelnummer och e-postadresser
    • Hitta alla verksamheter
    • Press

På Stockholms stads webbplatser använder vi kakor (cookies) för att webbplatserna ska fungera på ett bra sätt för dig. Du kan läsa mer om hur vi använder kakor, och vart du ska vända dig om du inte vill att vi lagrar kakor på din dator. Vad är kakor?

Jag godkänner