Forskning och utveckling i Stockholms stad ska bidra till bättre resultat för brukarna genom att stödja stadsdelarna att erbjuda insatser baserade på bästa tillgängliga kunskap.
FoU-verksamheten
- har ett tydligt stockholmsperspektiv och en tydlig koppling till systematisk verksamhetsutveckling som kommer medborgarna till godo
- utgör ett komplement till statliga myndigheters forskning
En FoU-plan antas årligen av socialnämnden där årets prioriteringar beslutas. FoU verksamheten bygger inte på anställda forskare utan forskningsmedel utlyses med jämna mellanrum. FoU arbetet leds av ett FoU-råd och genomförs av en FoU-samordnare vid utvecklingsenheten. Till FoU verksamheten är 15 forskare knutna och bildar Stockholms Socialtjänstakademi.
Målet med FoU-verksamhet är att stärka stödet till stadsdelsförvaltningarna i utvecklingen av en evidensbaserad praktik inom stadens socialtjänst och säkerställa att det forsknings- och utvecklingsarbete som bedrivs med offentliga medel kommer socialtjänstens klienter till godo. Det innebär bland annat att medel från FoU-anslaget avsätts för att skapa möjlighet för stadsdelsförvaltningarna att utveckla uppföljningar och genomföra lokala utvärderingar av insatser inom områden där evidensbaserade metoder saknas.
När ett forskningsprojekt beviljas medel från FoU-anslaget ska det så långt som möjligt ha en på förhand definierad beställare i staden – en stadsdelsförvaltning, en fackförvaltning eller ett kommunalt bolag. FoU-anslaget ska inte användas för att täcka generella kunskapsluckor när det gäller forskning om socialt arbete utan ska användas för att täcka stadens specifika behov.