
Medioteket är en pedagogisk tillgång för Stockholms kommunala skolor och förskolor. Vi erbjuder kompetensutveckling och stöd inom lärande med digitala verktyg, film och ljud, litteratur, medie- och informationskunnighet (MIK) samt ämnesutvecklingsfrågor.
Håll dig uppdaterad – prenumerera på Mediotekets nyhetsbrev!
Kompetensutveckling
Vi har ett stort utbud av kurser, seminarier och evenemang. Hittar du inte det just du behöver kan vi tillsammans skräddarsy ett upplägg. Det kan vara kortare uppdrag som studiedagar, föreläsningar eller längre insatser. Vi planerar gärna tillsammans med dig så att du får precis det du söker.
Digitala verktyg och arbetssätt
Medioteket erbjuder processinriktade kurser som utvecklar pedagogiken med hjälp av de digitala verktyg som finns på skolan. Kurserna vänder sig till pedagoger, arbetslag, fritidshem, ledning eller andra grupperingar. De digitala verktygen har slagit igenom i förskolan. Därför har vi ett stort utbud av kurser speciellt anpassade för dig som arbetar i förskolan. 1:1 satsningen på gymnasiet har medfört att varje elev nu har tillgång till en egen dator. För dig som lärare skapar det möjlighet att utveckla nya arbetsformer, metoder och innehåll. I den processen kan du få både inspiration, utbildning och stöd av oss.
Specialpedagogiskt fokus
Skoldatateket tillhör Medioteket och har specialpedagogiskt fokus och arbetar för att sprida kunskap om alternativa och digitala lärverktyg i en inkluderande lärmiljö. Vi erbjuder workshopar och kurser inom flera olika kompetensområden. Vi knyter alltid ihop specialpedagogisk kunskap med det senaste inom teknik och lägger fokus på användningsområden och funktioner. Skoldatateket informerar även om hur skolor kan använda befintliga lärverktyg på bästa sätt och vad skolor har att tillgå i form av upphandlade datorprogram och andra webbresurser. Vår låneverksamhet ger skolor möjlighet att låna och prova lärverktyg inför eventuellt inköp. Arbetslag och elevhälsoteam är välkomna att boka tid för besök, visning eller workshop på Skoldatateket.
Besök Skoldatatekets webbplats
Arbeta med film i skolan
Genom Medioteket får du tillgång till film och ljud för undervisningsändamål, både på DVD/CD och som strömmande media. Förutom UR:s hela tv- och radioutbud, har vi även ett stort utbud från andra leverantörer. Du kan också låna digital filmutrustning samt redigeringsstudior, där du och dina elever kan sammanställa era produktioner med handledning av en mediepedagog. Inom ramen för Skolbio Stockholm kan stockholmselever se aktuell och angelägen film på biografer runtom i staden. För dig som är lärare arrangerar vi förhandsvisningar, filmintroduktioner och seminarier i samarbete med filmbranschen, kulturlivet och andra organisationer.
Utveckla ditt skolbibliotek
Vi ger dig stöd, rådgivning och fortbildning i hur du kan utveckla skolbiblioteket till att bli ett modernt pedagogiskt verktyg inom skolan. Välkommen till kurser och föreläsningar om praktiskt biblioteksarbete, medie- och informationskunnighet, läs- och språkstimulans, moderna läsverktyg med mera. Vi kommer även gärna ut till skolbiblioteket och ger råd och handledning på plats. Som förstärkning till skolans bokbestånd finns Cirkulationsbiblioteket, där du kan låna hela klassuppsättningar av skönlitteratur för gemensam läsning. Till de flesta av våra titlar finns talböcker för elever med läs- och skrivsvårigheter.
Det talas över 100 olika språk i våra skolor. Därför finns Mediotekets Mångspråksbibliotek som en central resurs så att alla Stockholms stads skolbibliotek på ett enkelt sätt ska kunna erbjuda böcker på olika modersmål.
Ämnesutveckling
Medioteket arbetar även med flera större satsningar inom ämnesutvecklingsområdet. Ett exempel är NTA – Naturvetenskap och Teknik för Alla, som ger pedagoger möjlighet att arbeta laborativt med naturvetenskap och teknik. Ungdomsparlamentet är en demokratisatsning från Stockholms stad och erbjuder dig som är lärare möjlighet att arbeta med demokrati- och samhällsfrågor tillsammans med dina elever. Webbplatsen Stockholmskällan är en guldgruva för dig som söker kunskap om Stockholms historia. Arkivmaterial, fotografier, litteratur, kartor, film och musik finns fritt åtkomligt och tänkt att användas i undervisningen.
Besök NTA:s webbplats
Besök Ungdomsparlamentets webbplats
Besök Stockholmskällans webbplats
Medioteket tillhör Avdelningen för stöd kring lärande och elevhälsa, som även erbjuder annat stöd och tjänster till skolor och pedagoger.
Utbildningsförvaltningen