Grötbröd
-
4 dl havregryn
-
8 dl vatten
-
1 tsk salt
-
100 gr jäst
-
50 gr margarin
-
2 msk sirap
-
2 tsk salt
-
2,4 - 2,8 l vetemjöl
Blanda havregryn, vatten och salt i en kastrull. Koka upp under omrörning.
Låt gröten koka i ca 3 min. Häll över gröten i en degblandare och tillsätt 4 dl kallt vatten. Låt blandningen svalna till 37 grader och smula sedan ned jästen.
Tillsätt margarin, sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop degen och låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar och forma varje del till en limpa.
Låt bröden jäsa i ca 45 minuter.
Grädda i 200 grader i ca 45 minuter.