Nu har stadsodlingen vid Fågelhundsgatan i Norra Djurgårdstaden fått ett insektshotell! Det är förskolebarn från Norra Djurgårdsstaden som snickrat tillsammans med Erik Anagrius, snickare och förskolepedagog. Hotellet är gjort av återvunnen lastpall och naturmaterial från skogen. Nu hoppas vi på full beläggning!
Många vill ha det snyggt och prydligt i parken, men vad vi sällan tänker på är att samtidigt som det blir prydligt försvinner också många av de naturliga miljöer som insekter trivs så bra i. Dagens urbana miljöer är helt enkelt inte speciellt välkomnande för de små varelser som vi kallar insekter. Speciellt bland vildbin har man under många år sett minskade populationer. Tanken med ett insektshotell är att skapa ett litet extra tillskott på lämpliga boplatser för många insektsarter.
- Det har varit lite pyssel med att få klart hotellet, men ett jätteroligt projekt, berättar Erik. Barnen har varit väldigt engagerade och vi har pratat mycket om hur insekter bor och vilka insekter som kommer flytta in i vilket ”fack” här i hotellet. Nu vill andra förskolor också ha hotell på sina gårdar!

Insekter är kanske inte vad vi spontant tänker på som välkomna gäster i våra trädgårdar och parker. Snarare ser vi dem som irriterande och till och med lite äckliga. Men insekter är otroligt viktiga i naturen och även i trädgården. Enkelt uttryckt är ett insektshotell till för att ge insekter en plats för äggläggning, skydd från väder och övervintring. Det är konstruerat för att så mycket som möjligt likna de förhållanden som insekterna stöter på i naturen. Olika insektsarter har olika behov, så det finns olika avdelningar på hotellet, tex ”rum” fyllda med kottar och bark och gräs, långsmala rör att krypa in i, trästycken borrade med djupa hål med olika diameter, vissa platser ska vara soliga och varma, andra mörka och fuktiga.
FAKTA: Fyra ”nyttor med insektshotell
1. Pollinering
De insekter som vi kallar för nyttoinsekter är faktiskt till större nytta än vad de flesta tror. Växter som producerar bär, frukter, frön och grönsaker är till stor del beroende av vilda insekter för att överföra pollen mellan blommorna. Utan pollinering blir det inget mer än en vissen blomma.
Det uppskattas att så mycket som en tredjedel av all den mat som vi stoppar i oss är beroende av insektspollinering. Forskning från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) visar att den minskning av vilda insektsarter som vi ser i flera jordbrukslandskap troligen har negativa konsekvenser för skörden av många grödor, och att åtgärder krävs för att bevara den biologiska mångfalden.Insektshotell, speciellt de som lämpar sig för solitärbin (biholkar), kan bidra till att öka skörden av dina frukter, bär och grönsaker.
2. Skadeinsektsbekämpning
Alla insekter är inte bra för odlingarna. Skadeinsekter kan förstöra många skördar av de omsorgsfullt odlade grönsakerna som vi sett fram mot att njuta av under sommarmånaderna.
Att använda kemiska bekämpningsmedel är förstås ett alternativ. Men förutom att riskera att skada vår egen hälsa är pesticider inte selektiva, de dödar nyttoinsekter lika väl som skadeinsekter.
Vissa av våra nyttoinsekter kan göra oss en stor tjänst genom att helt enkelt äta upp de insekter som förstör våra grödor. Nyckelpigan är till exempel en av trädgårdsodlarens bästa vänner eftersom den livnär sig på bladlöss.
3. Uppmuntrar biologisk mångfald
Naturen fungerar bäst i balans. Konstgjorda miljöer förändrar ofta de förutsättningar som djur- och växtriket utvecklats under. Genom att erbjuda varierade miljöer som passar olika grupper av insekter hjälper du till att skapa och upprätthålla en biologisk mångfald, eller biodiversitet, i ditt närområde.
4. En källa till undervisning och lärdom för barn (och vuxna)
Att bygga ett insektshotell är en svårslagen aktivitet för att väcka barns intresse för och kunskap om naturen. De olika rummens utformning och innehåll leder till nyfikenhet om hur insekter lever och förökar sig, och förstås om insekternas roll i naturen.
Källor: Urban Gardens, Svenska Lantbruksuniversitetet
Bygg ditt eget insektshotell
I artikeln hos Allt om biodling får du lära dig hur du själv bygger ett insektshotell eller en biholk