I ett familjehem bor barn och ungdomar som av någon anledning inte kan bo hos sina egna föräldrar. Familjehem kallades tidigare för fosterhem. I ett familjehem bor barnet eller ungdomen under en längre tid.
Du som funderar på vad det innebär att vara ett familjehem hittar svar på vanliga frågor här. Tveka inte att kontakta oss om du vill ha mer information.
-
Finns det någon åldersgräns för att bli familjehem?
-
Nej, det finns ingen absolut åldersgräns men det vanliga är att våra familjehemsföräldrar är mellan 30 och 60 år. Placeringens längd och barnets ålder är faktorer som påverkar. För yngre barn bör man åldersmässigt kunna vara barnets föräldrar.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Kan man bli familjehem om man är ensamstående?
-
Ja, det är möjligt. Familjehem väljs utifrån barnets behov och familjehemmets resurser.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Kan man bli familjehem om man arbetar heltid?
-
Ja, men det kan försvåra eftersom man ibland behöver kunna ta ledigt. I början när barnet har kommit till familjehemmet och när det gäller barn under skolåldern kan en förälder behöva vara hemma och ersätts då av socialtjänsten för lönebortfall.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Behöver man ha ett eget rum till barnet som kommer till familjen?
-
Ja, för det mesta. Undantag kan ibland ske tex för yngre barn, dessa kommer dock på sikt att behöva ett eget rum.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Måste man bo i samma kommun som barnet?
-
Nej, det behöver man inte. Men i första hand söker vi familjer inom två timmars bilresa till vårt kontor i Kista, för att underlätta kontakten mellan barnet och dess nätverk (föräldrar, vänner etc) samt mellan socialtjänsten och familjehemmet och barnet.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Kan man påverka vilket barn som kommer till ens familj?
-
Ja, som familjehem så uppger ni önskemål om exempelvis ålder och kön och vilket barn som skulle fungerar bäst ihop med familjen. Det är sedan samstämmigheten mellan barnets behov och familjehemmets resurser och önskemål som styr vilket barn som eventuellt kommer placeras hos er.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Behöver man någon speciell utbildning för att bli familjehem?
-
Nej, generellt krävs ingen speciell utbildning eller erfarenhet för att komma i fråga som familjehem. Det är viktigt att man är en stabil person och att man lever ett tryggt och lugnt liv, där ett barn kan erbjudas en god tillvaro och få god omsorg.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Får man någon utbildning?
-
Ja, Stockholms Stad tillhandahåller centralt en grundkurs för alla blivande familjehem som vi vill att alla nya familjehem deltar i. På utbildningen tas olika frågor upp som är viktiga att känna till då man blir familjehem. De ordnar även särskilda utbildningar för släktingar som är familjehem.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Hur ofta och var ska barnet träffa sina föräldrar?
-
Utgångspunkten är att varje barn ska ha kontakt med sina föräldrar. För varje barn görs en individuell plan som bland annat innehåller hur ofta och var barn och föräldrar ska träffas för umgänge. Planen utformas efter barnets behov och föräldrarnas förutsättningar.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Hur ser kontakten med socialtjänsten ut?
-
Socialtjänsten gör minst fyra hembesök per år för att träffa barnet. Familjehemmet har en egen handläggare som regelbundet ger handledning, råd och stöd och barnet har en egen handläggare som följer upp vården.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Vem bestämmer över barnet när det bor i familjehem?
-
Den dagliga vården sköter familjehemmet om, men socialtjänsten har ett grundläggande ansvar. Viktiga beslut ska tas i det tredelade föräldraskapet; föräldrar, familjehem och socialtjänst
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Vet man hur länge barnet ska stanna i familjehemmet?
-
Nej, det är ytterst sällan som man från början vet säkert om ett barn kommer att stanna i sitt familjehem resten av uppväxten eller om det blir för en kort period. Då lagstiftningen säger att man alltid ska verka för en återförening mellan barnet och föräldrarna, ska man alltid sträva mot det målet. I vissa fall, där föräldrarnas brister beror på saker som är svåra att förändra och framtidsutsikten för återförening är låg, kan man ändå redan från början säga att barnet med största sannolikhet kommer att bli kvar i familjehemmet.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Kan familjehemmet få vårdnaden om barnet?
-
När ett barn har bott i sitt familjehem mer än tre år ska socialtjänsten enligt lag pröva möjligheten att överföra den juridiska vårdnaden till familjehemsföräldrarna, vilket stärker deras band till barnet och deras möjligheter att fatta beslut om skolgång etc. En vårdnadsöverflyttning innebär nästan alltid att barnet blir kvar i familjehemmet men det är ändå inte likvärdigt med en adoption.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Hur är barnen som flyttar till familjehem?
-
Alla barn som behöver komma till ett familjehem är olika individer med individuella behov. Barnens föräldrar klarar av olika skäl inte av sin föräldraroll. Gemensamt för de här barnen är att de tvingats separera från sina föräldrar. Reaktionen på den separationen är individuell. Vissa barn är märkta av sin uppväxtmiljö och det kan avspegla sig i deras beteende.
Svaret uppdaterat 28 april 2014
-
Vad är skillnaden mellan fosterhem och familjehem?
-
Det finns ingen skillnad det är samma sak. Ordet fosterhem ersattes på 80- talet av familjehem och används inte längre i officiella sammanhang.
Svaret uppdaterat 28 april 2014