Tystnad, en dos natur och en möjlighet att bara få vara. Nu finns det vägledningar till 65 rofyllda platser i elva olika naturområden i Stockholms stad. Guide till tystnaden vill öka intresset för, visa vägen till och öka tillgängligheten till områden och platser i stadens närhet som erbjuder en kombination av ljudkvalitet, stillhet och gröna upplevelsevärden.
I Guide till tystnaden finns det i varje naturområde två möjliga promenadslingor som knyter samman områdets platser. Sammanlagt handlar det om 65 platser.
Må bra av att vara i rofylld natur
Rofylld natur kan vara positiv för hälsa, välbefinnande och vår förmåga att fokusera, prioritera och balansera tillvaron. Omfattande forskning visar på starka kopplingar mellan vistelse i gröna tysta naturmiljöer och hälsa. Invånarantalet i Stockholms län förväntas öka kraftigt. Därför kommer de relativt stora skyddade naturområdena att få en allt större betydelse som tysta miljöer för människors rekreation och hälsa.
Guider till rofyllda platser i Stockholms natur
Miljöförvaltningen i Stockholms stad har identifierat områden med en kombination av god ljudkvalitet och gröna upplevelsevärden inom elva av stadens befintliga och blivande natur- och kulturreservat. Som underlag har vi använt oss av stadens bullerkartor och kartlagda naturvärden tillsammans med lokalkunskap om fina platser och stigar.
Inom varje naturområde har två promenadslingor med vardera tre-fyra relativt tysta platser valts ut. Totalt 65 platser och 22 promenadslingor. För varje naturområde har därefter en bullerkarta och kartor med platser och promenadslingor tagits fram tillsammans med en kort beskrivande text.
Grimsta - Guide till tystnaden (pdf, 1 MB, nytt fönster)
Hansta - Guide till tystnaden (pdf, 1MG, nytt fönster)
Igelbäcken - Guide till tystnaden (pdf, 1 MB, nytt fönster)
Judarskogen - Guide till tystnaden (pdf, 2 MB, nytt fönster)
Kyrkhamn - Guide till tystnaden (pdf, 1 MB, nytt fönster)
Kyrksjölöten - Guide till tystnaden (pdf, 2 MB; nytt fönster)
Nackareservatet - Guide till tystnaden (pdf, 1 MB, nytt fönster)
Sätraskogen - Guide till tystnaden (pdf, 1 MB, nytt fönster)
Årstaskogen - Guide till tystnaden (pdf, 1 MB, nytt fönster)
Älvsjöskogen - Guide till tystnaden (pdf, 1 MB; nytt fönster)
Flatens naturreservat - Guide till tystnaden (pdf, 1 MB, nytt fönster)
Tryckta foldrar finns att hämta på följande platser:
- Tekniska nämndhuset, Fleminggatan 4
- Rinkeby-Kista sdf, Borgarfjordsgatan 14, Spånga-Tensta sdf, Fagerstagatan 15 (Hansta & Igelbäcken)
- Hässelby-Vällingby sdf, Hässelby torg 20-22 (Kyrkhamn & Grimsta)
- Bromma sdf, Gustavslundsvägen 151 G (Kyrksjölöten & Judarskogen)
- Enskede-Årsta-Vantör sdf, Slakthusplan 8 (Årstaskogen)
- Skärholmens sdf, Bodholmsplan 2 (Sätraskogen)
- Älvsjö sdf, Älvsjö Stationsgata 21 (Älvsjöskogen)
- Skarpnäcks sdf, Björkhagsplan 6 (Nackareservatet & Flaten)
Du kan hitta alla de 65 rofyllda platserna i Google Maps. Där finns även rofyllda platser i Sundbybergs stad inlagda. Sök på Guide till tystnaden för att hitta en plats nära dig.
Om projektet
Hösten 2014 sökte och beviljades Miljöförvaltningen i Stockholms stad medel ur det så kallade miljöanslaget från Stockholms läns landsting till det ettåriga projektet ”Guide till tystnaden i Stockholm”. Genom miljöanslaget kan landstinget medfinansiera projekt som är avsedda att skydda eller förbättra miljön inom Stockholmsregionen med upp till 50 procent. Projektets arbetssätt och aktiviteter har inneburit medverkan av många olika lokala, regionala och nationella aktörer inom folkhälsa, ljudkvalitet och friluftsliv. Stadens förvaltare av reservaten och naturområdena har också haft en betydande roll i projektet med sin lokalkunskap. De som har medverkat i projektet har tagit del av kunskap och underlag om kombinationen ljudkvalitet och upplevelsevärden samt har i viss mån kunnat påverka utformningen av de slutliga vägledningarna.