• Till navigationen
  • Till innehåll
stockholm.se
  • Meny
  • Mer
Sök på stockholm.se

Du är här: Startsidan / Kultur & Fritid / Park, natur och friluftsliv / Parker / Parkskötsel

Parkskötsel

Kontakt

Övergripande information för staden

  • RSS

Parkarbetare

Vi vill skapa långsiktigt hållbara parker med plats för fler parkbesökare. Det kan till exempel handla om att få fram gräsytor som tål ett högre slitage eller att använda miljövänliga maskiner i arbetet. Ansvaret för stadens parker, natur och vatten ligger på flera av stadens förvaltningar och bolag.

Stadens befintliga parker vårdas och utvecklas på bästa sätt utifrån behov och användning. Med många fler invånare i staden blir också trycket på stadens gröna rum mer uttalat och en av de viktigare utmaningarna är att försöka skapa slitagetåliga parker som lockar många människor. Ökat slitage leder också till ett större behov av skötsel och upprustning av stadens parker.

Innerstadsparkerna

Innerstadsparkerna är gamla och har historiska anor där särskild hänsyn behöver tas. Det finns en fungerande struktur med gångvägar, gräs, buskar, träd och blommor, ytor för lek osv. Att sköta om en innerstadspark tar både tid och kunskap. Den dagliga skötseln handlar om renhållning, gräsklippning och skötsel av planteringar, dessutom behövs en långsiktig planering av säsongens blommor. Under vintersäsongen snöröjs de viktigaste gångstråken och i vissa parker finns skridskobana. Parkerna kan ibland behöva förstärkas med nya träd eller perennplanteringar, ny lek eller ytor för spontanidrott, för att möta behov hos besökare eller boende i närheten.

Alla parker utom de kommuncentrala parkerna sköts av stadsdelsförvaltningarna. Stadsträdgårdsmästaren som finns hos trafikkontoret har ett övergripande ansvar, vilket innebär nära samverkan med stadsdelsförvaltningarna beträffande investeringar med upprustning i befintliga parker.

Stockholms kommuncentrala parker är: Kungsträdgården, Berzelii Park, Strömparterren, Norra  Bantorget, Årstafältet, Järva friområde med Igelbäckens kulturreservat och Hansta naturreservat.

Felanmälan

Anmäl skötselproblem i park

Telefon: 08-651 00 00

Du kan anmäla problem kring:

  • Renhållning
  • Städning
  • Parkskötsel
  • Snöröjning
  • Sandning
  • Trasig belysning

För övrig skötsel och för brukaravtal kontakta din stadsdelsförvaltning.

Skötsel av stadens parker

Renhållning

En skräpkorg ska tömmas så ofta det behövs och ska aldrig vara överfull. Staden har en 24-timmarsregel som anger att överfull skräpkorg ska vara tömd inom ett dygn efter att anmälan kommit in till entreprenören.

Staden jobbar med ständiga förbättringar av renhållningen i våra parker så att de upplevs trivsamma och trygga. Det kan handla om att byta ut gamla skräpkorgar till nya och större eller se över placeringarna av skräpkorgarna så att de står där behovet är störst.

Vinterunderhåll

Snöröjning och halkbekämpning utförs på de större kommunikationsstråken i parker och i trappor anslutna till dessa. Övriga parkvägar och trappor i parkerna vinterunderhålls inte.

Vårstädning

Efter snösmältningen vårstädas stadens parker. Skräp, kvistar och andra föremål städas bort. Vinterns sandningssand sopas bort från gångvägar och trappor. Stränder ses över och strandkanterna rensas.

Sommarskötsel

Under sommarhalvåret genomförs kontinuerligt klippning av gräsytor och gräskanter, skötsel av perenner och annueller samt rensning av ogräs (till exempel jättebjörnloka). En gång per säsong klipps häckar.

Bekämpning av jättebjörnloka

Höststädning

På hösten utförs lövupptagning i parkerna. Lövstädningen genomförs med hjälp av lövblåsar och andra maskiner. Löven omvandlas till kompostjord.

Lekplatssäkerhet

Varje år säkerhetsbesiktigas samtliga allmänna lekplatser. Lekplatsbesiktningarna görs av en oberoende besiktningsman enligt svensk standard för lekredskap och stötdämpande underlag. Eventuella allvarliga fel åtgärdas omgående. Övriga eventuella fel och brister ska åtgärdas inom tre månader. Utöver den årliga säkerhetsbesiktningen genomför parkdriftentreprenören löpande kontroller av lekplatserna.

Tänk på att de stötdämpande fallunderlagen som finns under lekutrustningen inte fungerar vintertid när det är snö och is.

Plaskdammar

Vattnet i plaskdammarna renas i ett reningsverk och kloreras. För att hålla en god vattenkvalitet stängs plaskdammarna av för grovrengöring och vattenbyte varannan vecka. Mätning av vattenkvalitet och borttagning av skräp i vattnet görs dagligen.

Strand- och bryggbad

Inför varje badsäsong gör dykare en bottensyn inom badområdet och eventuella föremål tas bort. Sand på stranden fylls på. Bojlinor som avgränsar badområdet och eventuella bryggor läggs ut. Om permanenta toaletter saknas på badplatsen ställs sommartoaletter ut.

Prover på vattenkvaliteten tas regelbundet. Resultaten av provtagningarna anslås på badplatsen och på stockholm.se

Trädvård

Parkernas trädkondition inventeras regelbundet av utbildade arborister (trädexperter). Trädvård prioriteras särskilt i anslutning till lekplatser och de mest besökta parkerna. Det kan handla om borttagning av torra grenar i trädens kronor. Om trädens kondition är väldigt dålig, kan ibland hela träd behöva tas bort.

Ansvariga förvaltningar att kontakta

Trafikkontoret

Beskrivning

Trafikkontoret ansvarar för gatuträden och vissa centrala parker som Kungsträd- gården, Berzelii Park, Strömparterren och Norra Bantorget liksom för Årstafältet och Järva friområde. 

Trafikkontoret arbetar även på uppdrag av stadsdelsförvaltningarna med parkinvesteringar (större upprustningar).

Stadsträdgårdsmästaren ansvarar för utformning och utveckling av stadsmiljön på gator och torg.

Även samordning av stadsdels- förvaltningarnas parkinvesteringar ingår i ansvaret.

Kontakta Trafikkontoret

Stadsdelsförvaltningarna

Beskrivning
Stadsdelsförvaltningarna

Stadsdelsförvaltningarna ansvarar för:

  • Gräsklippning
  • Slåtter
  • Plantering och skötsel av rabatter, buskar, häckar samt trädvård.

Även strandbad, lekredskap, vissa plaskdammar och fontäner underhålls och sköts av stadsdels- förvaltningarna.

Brukaravtal

Om du som bor i området vill ha en högre standard på skötseln än vad förvaltningen har ekonomiska möjligheter till, kan du sköta och underhålla stadens mark genom att teckna ett brukaravtal med din stadsdelsförvaltning.

Bromma 

För frågor om stadsdelens parker kontakta våra parkingenjörer Anders Salomonson eller Åsa Otteklint, e-post: stadsmiljo.bromma@stockholm.se

Farsta

För frågor om stadsdelens parker kontakta parkingenjör Jan Ekman
via e-post: jan.ekman@stockholm.se

Enskede-Årsta-Vantör

För frågor om stadsdelens parker kontakta enhetschef Pierre Persson
via e-post: pierre persson@stockholm.se.

Hägersten-Liljeholmen

För frågor om stadsdelsområdets parker kontakta våra parkingenjörer via e-post: funktion.park.hagersten-liljeholmen@stockholm.se

Hässelby-Vällingby

För frågor om stadsdelsområdets parker kontakta parkingenjör via hasselby-vallingby@stockholm.se eller telefon till växeln 08-508 04 000.

Kungsholmen

För frågor om stadsdelsområdets parker kontakta parkingenjören via e-post kungsholmen@stockholm.se eller telefon 08-508 08 000.

Norrmalm

För frågor om stadsdelsområdets parker kontakta parkingenjören via e-post norrmalm@stockholm.se eller telefon 08-508 09 000.

Rinkeby-Kista

För frågor om stadsdelsområdets parker kontakta parkingenjör Mats Grönvik via e-post: mats.gronvik@stockholm.se

Skarpnäck

För frågor om stadsdelens parker kontakta parkingenjör Peter Mellin
via e-post: peter.mellin@stockholm.se

Skärholmen

För frågor om stadsdelens parker kontakta parkingenjör via e-post: stadsutveckling.skarholmen@stockholm.se

Spånga-Tensta

För frågor om stadsdelens parker kontakta parkingenjör Linn Forssbeck via e-post: linn.forssbeck@stockholm.se 

Södermalm

För frågor om stadsdelens parker kontakta parkingenjör KennethKempendahl
via e-post: kenneth.kempendahl@stockholm.se.

Älvsjö

För frågor om stadsdelens parker kontakta parkintendent Eva Wretling via e-post eva.wretling@stockholm.se.

Östermalm

För frågor om stadsdelsområdets parker kontakta parkingenjören via e-post ostermalm@stockholm.se eller telefon 08-508 10 000.

Exploateringskontoret

Beskrivning

Exploateringskontoret ansvarar för utveckling av parkmark i anslutning till ny bostadsbebyggelse.

Exploateringskontoret förvaltar Järva friområde på uppdrag av Trafikkontoret.

Exploateringskontoret ansvarar också för program, projektering, upphandling och genomförande av entreprenader i större miljö- och parkprojekt.

Kontakta Exploateringskontoret

Idrottsförvaltningen

Beskrivning

Idrottsförvaltningen förvaltar de av stadens markområden och anläggningar som är avsedda för idrott, bad och motion samt bedriver fiskevård i stadens vatten.

Kontakta Idrottsförvaltningen

Fastighetskontoret

Beskrivning

Fastighetskontoret förvaltar och utvecklar Stockholms lantegendomar, det vill säga skog, mark och gårdar, utanför stadens gränser.

Kontakta Fastighetskontoret

Miljöförvaltningen

Beskrivning

Miljöförvaltningen utför tillsyn enligt miljöbalken, till exempel av natur- och kulturreservat och naturminnen.

Genom miljöövervakning följs tillståndet i luft, mark, vatten och hos den biologiska mångfalden.

Förvaltningen samordnar arbetet med Stockholms vattenprogram och följer upp vissa av Miljöprogrammets delmål.

Viktiga uppgifter är också att med sin expertkompetens hjälpa stadens nämnder och bolag i deras naturvårdsarbete, till exempel genom rådgivning i planerings- och exploateringsprocesserna, och att informera stadens invånare och företag om naturmiljöerna.

Kontakta Miljöförvaltningen

Senast uppdaterad 31 maj 2018

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tipsa en vän

  • FacebookFacebook (länk till annan webbplats)
  • TwitterTwitter (länk till annan webbplats)
  • LinkedInLinkedIn (länk till annan webbplats)
  • Tipsa via e-postTipsa via e-post

Kontakt gällande Parkskötsel

  • Arbete
  • Bostad & Miljö
  • Stöd & Omsorg
  • Förskola & Skola
  • Kultur & Fritid
    • Stöd & stipendier
    • Det här händer i Stockholm
    • Simma och träna
    • Park, natur och friluftsliv
      • Parker
        • Stadens kommuncentrala parker
        • Parkskötsel
          • Jättebjörnloka
        • Parkplaner
        • Parkhistoria
      • Friluftsliv
      • Lekplatser och parklekar
      • Naturreservat i Stockholms stad
      • Biologisk mångfald
      • Träd
      • Rapportera arter
      • Blommor
      • Ekmiljöer
      • Alkoholförbud
    • Bibliotek
    • Föreningsliv
    • Konst och museer
    • Kungsträdgården
    • Kulturskolan Stockholm
    • Kulturhuset Stadsteatern
    • Ung i Stockholm
    • Skarpnäcks Kulturhus
    • Senior i Stockholm
    • Ansvariga politiker
  • Trafik & Stadsplanering
  • Om Stockholm
  • Mina sidor
  • E-tjänster
  • Kontakt
  • Lyssna
  • Translate
  • International
  • Suomeksi
Mer från Stockholms Stad
  • Stockholm växer

    Hur staden utvecklas när vi blir fler stockholmare.

  • Företag

    Tjänster för dig som har ett företag eller som arbetar på uppdrag av Stockholms stad

  • Stockholms stadsbibliotek

    Inspiration och praktisk information från stadens bibliotek

  • International

    Information about the city for International visitors

  • Visit Stockholm

    Stockholms officiella besöksguide

Till toppen
  • Hitta snabbt
    • Hitta politiker
    • Stockholms stad A-Ö
    • Turist
    • Företagare
    • International
    • Stockholm växer
    • Kalendarium
    • Stockholms stads anslagstavla
  • Mer om staden
    • Karta
    • Jämför service
    • Alla e-tjänster
    • Blanketter A-Ö
    • Utvecklingsbloggen
    • Om webbplatsen
    • Personuppgifter och dataskydd
    • Kakor
  • Kontakt
    • Gör felanmälan
    • Anmäl enkelt avhjälpta hinder
    • Synpunkter och klagomål
    • Växelnummer och e-postadresser
    • Hitta alla verksamheter
    • Press

På Stockholms stads webbplatser använder vi kakor (cookies) för att webbplatserna ska fungera på ett bra sätt för dig. Du kan läsa mer om hur vi använder kakor, och vart du ska vända dig om du inte vill att vi lagrar kakor på din dator. Vad är kakor?

Jag godkänner