
Vi vill skapa långsiktigt hållbara parker med plats för fler parkbesökare. Det kan till exempel handla om att få fram gräsytor som tål ett högre slitage eller att använda miljövänliga maskiner i arbetet. Ansvaret för stadens parker, natur och vatten ligger på flera av stadens förvaltningar och bolag.
Stadens befintliga parker vårdas och utvecklas på bästa sätt utifrån behov och användning. Med många fler invånare i staden blir också trycket på stadens gröna rum mer uttalat och en av de viktigare utmaningarna är att försöka skapa slitagetåliga parker som lockar många människor. Ökat slitage leder också till ett större behov av skötsel och upprustning av stadens parker.
Innerstadsparkerna
Innerstadsparkerna är gamla och har historiska anor där särskild hänsyn behöver tas. Det finns en fungerande struktur med gångvägar, gräs, buskar, träd och blommor, ytor för lek osv. Att sköta om en innerstadspark tar både tid och kunskap. Den dagliga skötseln handlar om renhållning, gräsklippning och skötsel av planteringar, dessutom behövs en långsiktig planering av säsongens blommor. Under vintersäsongen snöröjs de viktigaste gångstråken och i vissa parker finns skridskobana. Parkerna kan ibland behöva förstärkas med nya träd eller perennplanteringar, ny lek eller ytor för spontanidrott, för att möta behov hos besökare eller boende i närheten.
Alla parker utom de kommuncentrala parkerna sköts av stadsdelsförvaltningarna. Stadsträdgårdsmästaren som finns hos trafikkontoret har ett övergripande ansvar, vilket innebär nära samverkan med stadsdelsförvaltningarna beträffande investeringar med upprustning i befintliga parker.
Stockholms kommuncentrala parker är: Kungsträdgården, Berzelii Park, Strömparterren, Norra Bantorget, Årstafältet, Järva friområde med Igelbäckens kulturreservat och Hansta naturreservat.
Felanmälan
Anmäl skötselproblem i park
Telefon: 08-651 00 00
Du kan anmäla problem kring:
- Renhållning
- Städning
- Parkskötsel
- Snöröjning
- Sandning
- Trasig belysning
För övrig skötsel och för brukaravtal kontakta din stadsdelsförvaltning.
Skötsel av stadens parker
Renhållning
En skräpkorg ska tömmas så ofta det behövs och ska aldrig vara överfull. Staden har en 24-timmarsregel som anger att överfull skräpkorg ska vara tömd inom ett dygn efter att anmälan kommit in till entreprenören.
Staden jobbar med ständiga förbättringar av renhållningen i våra parker så att de upplevs trivsamma och trygga. Det kan handla om att byta ut gamla skräpkorgar till nya och större eller se över placeringarna av skräpkorgarna så att de står där behovet är störst.
Vinterunderhåll
Snöröjning och halkbekämpning utförs på de större kommunikationsstråken i parker och i trappor anslutna till dessa. Övriga parkvägar och trappor i parkerna vinterunderhålls inte.
Vårstädning
Efter snösmältningen vårstädas stadens parker. Skräp, kvistar och andra föremål städas bort. Vinterns sandningssand sopas bort från gångvägar och trappor. Stränder ses över och strandkanterna rensas.
Sommarskötsel
Under sommarhalvåret genomförs kontinuerligt klippning av gräsytor och gräskanter, skötsel av perenner och annueller samt rensning av ogräs (till exempel jättebjörnloka). En gång per säsong klipps häckar.
Bekämpning av jättebjörnloka
Höststädning
På hösten utförs lövupptagning i parkerna. Lövstädningen genomförs med hjälp av lövblåsar och andra maskiner. Löven omvandlas till kompostjord.
Lekplatssäkerhet
Varje år säkerhetsbesiktigas samtliga allmänna lekplatser. Lekplatsbesiktningarna görs av en oberoende besiktningsman enligt svensk standard för lekredskap och stötdämpande underlag. Eventuella allvarliga fel åtgärdas omgående. Övriga eventuella fel och brister ska åtgärdas inom tre månader. Utöver den årliga säkerhetsbesiktningen genomför parkdriftentreprenören löpande kontroller av lekplatserna.
Tänk på att de stötdämpande fallunderlagen som finns under lekutrustningen inte fungerar vintertid när det är snö och is.
Plaskdammar
Vattnet i plaskdammarna renas i ett reningsverk och kloreras. För att hålla en god vattenkvalitet stängs plaskdammarna av för grovrengöring och vattenbyte varannan vecka. Mätning av vattenkvalitet och borttagning av skräp i vattnet görs dagligen.
Strand- och bryggbad
Inför varje badsäsong gör dykare en bottensyn inom badområdet och eventuella föremål tas bort. Sand på stranden fylls på. Bojlinor som avgränsar badområdet och eventuella bryggor läggs ut. Om permanenta toaletter saknas på badplatsen ställs sommartoaletter ut.
Prover på vattenkvaliteten tas regelbundet. Resultaten av provtagningarna anslås på badplatsen och på stockholm.se
Trädvård
Parkernas trädkondition inventeras regelbundet av utbildade arborister (trädexperter). Trädvård prioriteras särskilt i anslutning till lekplatser och de mest besökta parkerna. Det kan handla om borttagning av torra grenar i trädens kronor. Om trädens kondition är väldigt dålig, kan ibland hela träd behöva tas bort.