
Boendet vänder sig till personer över 65 år med en demensdiagnos. Vår uppgift är att säkerställa att den äldre får leva hela livet, där vi ger stöd och kompenserar för det som demenssjukdomen hindrar.
Lätt att bli hemmablind
När man arbetar i en verksamhet är det lätt att bli hemmablind, man ser inte behov på samma sätt. Genom att delta i Kvalitetsutmärkelsen får vi andras synpunkter, men utmanas också att ställa frågor till oss själva, vilket bidrar till att kunna hålla en hög takt i utvecklingsarbetet.
Fotboll och dans
God kvalitet är när vård och omsorg är personcentrerad, när den äldre kan leva sitt liv fullt ut. Utgångspunkten för oss är alltid bemötandet. Det är där vi skapar relationer och bygger trygghet.
Att leva med demenssjukdom kan innebära stora begränsningar och det är vårt uppdrag att undanröja dem. För någon kan det vara att besöka en fotbollsmatch, för någon annan är det när vi anordnar pub och dans. Man ska få vara och bli sedd för den man är - ha huvudrollen i sitt eget liv. Dagarna planeras utifrån varje persons behov vilket ger förutsättningar för meningsfullhet och att man faktiskt är trött på kvällen och då sover bra.
Framtida utmaningar
Vi ska fortsätta utvecklingen med BPSD registret (nationellt kvalitetsregister), att utifrån statistiken göra analyser på såväl individnivå som verksamhetsnivå. Vi behöver också arbeta vidare med teamarbetet och kompetensutveckling.
Vad kan andra lära av er?
Vi har planerade aktiviteter varje dag, men det som kännetecknar verksamheten är de spontana aktiviteterna som sker löpande utifrån vad en eller flera äldre vill göra. Det är allt ifrån att gå ut och promenera, spela fotboll i parken, baka, eller möblera om när någon vill det.
Bemötande och personcentrerad vård är grunden till allt vårt arbete. Diskussionerna och reflektionerna är ständigt igång.
Det finns ett närvarande ledarskap, en chef som också är aktiv i arbetet. För att kunna stödja och coacha måste man kunna sin verksamhet och veta vilka svårigheter medarbetarna ställs inför.
Kontaktuppgifter
Nytorgsgårdens vård- och omsorgsboende, Södermalms stadsdelsförvaltning
Nytorgsgatan 44, 116 40 Stockholm
Kontakt: Karin Bülow, enhetschef
Telefon: 08-508 13 597
E-post: karin.bulow@stockholm.se