• Till navigationen
  • Till innehåll
stockholm.se
  • Meny
  • Mer
Sök på stockholm.se

Du är här: Startsidan / Om Stockholm / Kvalitetsarbetet / Kvalitetsutmärkelsen / Deltagare i Kvalitetsutmärkelsen 2017 / Deltagare 2017 - klassen äldreomsorg

Deltagare i Kvalitetsutmärkelsen 2017 - klassen äldreomsorg

Kontakt

Övergripande information för staden

  • RSS

Här kan du läsa om de enheter som deltar i Kvalitetsutmärkelsen i klassen äldreomsorg.

Deltagare 2017 - klassen äldreomsorg

Famntaget Omsorg AB

Beskrivning

Två kvinnor i röda väster som står framför en bild med en äldre och en yngre kvinna.

Omsorg AB är ett hemtjänstbolag med verksamhet i Stockholms innerstad vid tre kontor och med 150 kunder. Merparten av kunderna har demenssjukdom eller kognitiv svikt.

Långsiktigt kvalitetsarbete

Vi startade verksamheten 2009 och utför biståndsbedömda insatser och tilläggstjänster. Ett uthålligt kvalitetsarbete redan från start har lett till ett kundorienterat synsätt, engagerade medarbetare och nöjda kunder. Vår förhoppning är att utvärderingen i Kvalitetsutmärkelsen ska hjälpa oss att se styrkor och förbättringsområden för den fortsatta utvecklingen.

För oss är kvalitet att ha ordning och reda på verksamheten och att kundernas önskemål och behov kan tillgodoses. Famntaget har tydliga processer och rutiner och uppfattas som en modern och intressant arbetsgivare där medarbetare trivs och har stort engagemang.

Det lilla extra

Det systematiska kvalitetsarbetet har medfört positiva resultat och mervärde i verksamheten. Exempelvis har vi tagit fram en egen kokbok med recept från medarbetarnas olika hemländer. Medarbetare har lagat favoritmaten tillsammans hemma hos kunderna. Kundernas önskemål som till exempel att få gå på restaurang eller på café har möjliggjorts. Ibland gör man det lilla extra för kunden.

Framtida utmaningar

En utmaning är att rekrytera och behålla kompetenta och engagerade medarbetare som tycker om sitt jobb och alltid gör det bästa för kunden. Medarbetare ska kunna utvecklas både arbetsmässigt och personligt. En annan utmaning är att växa med bibehållen kvalitet och med känslan av att vara ett familjebolag. Vi vill också utveckla vårt CSR- arbete (Corporate Social Responsibility).

Vad kan andra lära av er?

Vårt kvalitets- och utvecklingsarbete sker ofta i projektform ”Glad kund” där alla medarbetare deltar. Vi arbetar i team med hög självständighet och med kontinuerliga uppföljningar där medarbetarna får presentera sina resultat för ledning och för andra medarbetare. Vi arbetar också kontinuerligt med ständiga förbättringar och med förbättringstavla.

Kontaktuppgifter

Famntaget Omsorg AB
Box 24053
10450, Stockholm 
Kontakt: Mari Eriksson, verksamhetschef
Tel: 08-400 25 040
E-post: mari.eriksson@famntaget.se

Nytorgsgårdens vård- och omsorgsboende

Beskrivning

Äldre människor som sitter på bänkar vid ett torg.

Boendet vänder sig till personer över 65 år med en demensdiagnos. Vår uppgift är att säkerställa att den äldre får leva hela livet, där vi ger stöd och kompenserar för det som demenssjukdomen hindrar.

Lätt att bli hemmablind

När man arbetar i en verksamhet är det lätt att bli hemmablind, man ser inte behov på samma sätt. Genom att delta i Kvalitetsutmärkelsen får vi andras synpunkter, men utmanas också att ställa frågor till oss själva, vilket bidrar till att kunna hålla en hög takt i utvecklingsarbetet.

Fotboll och dans

God kvalitet är när vård och omsorg är personcentrerad, när den äldre kan leva sitt liv fullt ut. Utgångspunkten för oss är alltid bemötandet. Det är där vi skapar relationer och bygger trygghet.

Att leva med demenssjukdom kan innebära stora begränsningar och det är vårt uppdrag att undanröja dem. För någon kan det vara att besöka en fotbollsmatch, för någon annan är det när vi anordnar pub och dans. Man ska få vara och bli sedd för den man är - ha huvudrollen i sitt eget liv. Dagarna planeras utifrån varje persons behov vilket ger förutsättningar för meningsfullhet och att man faktiskt är trött på kvällen och då sover bra.

Framtida utmaningar

Vi ska fortsätta utvecklingen med BPSD registret (nationellt kvalitetsregister), att utifrån statistiken göra analyser på såväl individnivå som verksamhetsnivå. Vi behöver också arbeta vidare med teamarbetet och kompetensutveckling.

Vad kan andra lära av er?

Vi har planerade aktiviteter varje dag, men det som kännetecknar verksamheten är de spontana aktiviteterna som sker löpande utifrån vad en eller flera äldre vill göra. Det är allt ifrån att gå ut och promenera, spela fotboll i parken, baka, eller möblera om när någon vill det.

Bemötande och personcentrerad vård är grunden till allt vårt arbete. Diskussionerna och reflektionerna är ständigt igång.

Det finns ett närvarande ledarskap, en chef som också är aktiv i arbetet. För att kunna stödja och coacha måste man kunna sin verksamhet och veta vilka svårigheter medarbetarna ställs inför.

Kontaktuppgifter

Nytorgsgårdens vård- och omsorgsboende, Södermalms stadsdelsförvaltning
Nytorgsgatan 44, 116 40 Stockholm
Kontakt: Karin Bülow, enhetschef
Telefon: 08-508 13 597
E-post: karin.bulow@stockholm.se

Smedbygården

Beskrivning

En grupp äldre som sitter utomhus runt ett bord.

Smedbygården är ett demensboende beläget i Åkersberga. Vi erbjuder våra kunder ett boende i en miljö anpassad för äldre personer med demenssjukdom.

Vill sprida idéer

Syftet med vår verksamhet beskrivs i vår värdegrund där vi säger att om vi själva drabbas av demens är det på Smedbygården vi vill bo. Vi erbjuder ett tryggt boende där varje individ bekräftas.

Vi deltar i Kvalitetsutmärkelsen för att vi vill sprida vår idé men även ta del av andras goda exempel. Vi vill lyfta fram att det finns bra boenden för äldre och demenssjuka idag, där man jobbar personcentrerat och med ett respektfullt och värdigt bemötande.

En doft av mat

En viktig del i vår verksamhet som kännetecknar god kvalitet är att personalen lagar all mat från grunden på varje enhet. Det gör att det doftar mat och bidrar till aptiten och hemkänslan. Vi välkomnar de boende att delta i matlagningen i den mån de klarar av det. Vissa hjälper gärna till med att skala potatis eller baka bullar.

Kvalitetsarbetet gör så att våra boende får den vardag som vi alla önskar ha. Vi följer exempelvis upp måltiden för att säkerställa att alla boende får god hemlagad mat och att måltiden blir en trevlig stund på dagen, utan stress. För att se till att våra boende får en meningsfull dag med utevistelse och aktiviteter använder vi oss av ett planeringsverktyg.

Framtida utmaningar

En utmaning som inte är alltför långt fram i tiden handlar om välfärdsteknik. Våra boende kommer att vara alltmer vana vid teknik och vi måste se till att kunna använda det som finns på ett tydligt och enkelt sätt. En annan utmaning kan vara att ha individuella och gemensamma aktiviteter kopplade till detta.

Vad kan andra lära av er?

Det vi tror att andra kan lära av oss är att tydliggöra den boendes dag med inplanerade aktiviteter och utevistelse, samt hur vi följer upp att det är gjort. Vi kan också visa hur okomplicerat och roligt det kan vara att laga mat åt och tillsammans med, våra boende.

Kontaktuppgifter

Smedbygården, Redolaris AB
Solskiftesvägen 5
184 33 Åkersberga
Anställda: 75
Kontakt: Göran Rehn, verksamhetschef
Tel: 08-544 10 540
E-post: kontakt@smedbygarden.se

Sofiagårdens demensenhet

Beskrivning

Ett rum med ett stort fönster och ett vackert dukat kaffebord.

Sofiagårdens vård- och omsorgsboende bedriver vård och omsorg för personer över 65 år med demensdiagnos och som har behov av och är beviljade särskilt boende med heldygnsomsorg.

Huvudperson i sitt eget liv

Sofiagården har en tydlig kultur-, musik- och rörelseprofil som erbjuder trygghet och en aktiv vardag i en trivsam aktiverande inomhusmiljö.

Kvalitet för oss på Sofiagården är att se varje individ som en unik person och att sträva efter och stimulera varje person att fortsätta sitt liv utifrån sin valda väg. Vi fokuserar på personens resurser och arbetar för att alla ska få vara huvudperson i sitt eget liv.

Eller som en boende sa – ”Atmosfären är viktig, man vill ha möjlighet att berätta/diskutera och delta”.

Uppvaknande

När vi började förbättringsarbetet med att utveckla den personcentrerade omsorgen upptäcktes i analysen att vi var styrda av våra normer och att vi arbetade personcentrerat utifrån hela gruppens gemensamma behov istället för att se den enskilda individens behov. Det var ett uppvaknande som har medfört att varje boende nu får mer individuellt anpassade omvårdnadsinsatser och aktiviteter, med bland annat möjlighet att gå ut själv och erbjudande om frukostbuffé.

Framtida utmaningar

Sofiagården kommer att fortsätta implementera skattningsinstrumentet PDU. I förbättringsarbetet med genomförandeplanerna ökar vi boendes delaktighet med tydliga mål ställda av den boende själv. Det är nödvändigt med uthållighet och tålamod i kvalitets- och förbättringsarbeten samt att arbeta systematisk med mål, mått, resultat och utvärdering. En annan utmaning är att bevara nya arbetssätt och att inte återgå till det gamla.

Vad kan andra lära av er?

Vi har arbetat aktivt med att få en stimulerande inomhusmiljö. Att möblera korridorer med remenesensöar ger ”transportsträckan” till vardagsrum och matsal en mening. Öarna uppmuntrar till spontanaktivitet och används planerat som aktivitet. Att tänka utifrån resurser skapar andra värden och ställer andra krav på all personal och ledarskap.

Kontaktuppgifter

Sofiagårdens demensenhet - Bräcke diakoni Stockholm AB
Erstagatan 34
116 36 Stockholm
Kontakt: Karin Thune, verksamhetschef 
Tel: 070-165 26 33
E-post: karin.thune@brackediakoni.se

Solgårdens vård och omsorgsboende

Beskrivning

En äldre man med rullator som plockar sallad.

Här bor personer över 65 år som behöver extra stöd, vård och omsorg. Vi välkomnar alla som finner Solgården intressant ur ett livskvalitetsperspektiv. Att höja livskvaliteten är vi duktiga på.

Deltagandet i Kvalitetsutmärkelsen

För oss är det viktigt att driva utvecklingen framåt med hög kvalitet. Deltagandet skulle innebära en ännu högre medvetenhet på kvalitet, ännu bättre fokus på arbetet och input utifrån genom examinatorerna. Förutom det genererades även en ökad laganda, en växande stolthet, en samsyn på arbetet och genomlysning av verksamhetsprocesserna.

Tekniken flyttar in

Några viktiga hörnstenar i vårt arbete är:

Helhetssyn – att se den enskildes behov, risker och resurser genom tvärprofessionellt samarbete. Intressen, önskemål och livsstil skiljer sig åt precis som åldern på de boende (70 till 109 år). Kvalitetsarbetet har gjort boenden delaktiga och stärkt förståelsen att de kan påverka sin dag och innehållet.

Teknikutveckling – pekskärmar i lägenheter involverar de boende samt kvalitetssäkrar och effektiviserar för medarbetarna.

Delaktighet och livslust – de boendes behov och önskemål står i fokus. Vi har aktivitetscoacher som stöd. Bland annat har vi varit på Fotografiska muséet och friidrottstävlingar.

Utvärdera – för att lära och förbättra.

Framtida utmaningar

Vi måste kunna möta framtiden med ökade krav från boende, anhöriga och beställare, samt hitta medarbetare med rätt kompetens. En annan utmaning är att ta till oss ny teknik och använda den på ett bra sätt.

Vad kan andra lära av er?

Vi kan dela med oss av hur man kan göra de boende delaktiga i att höja sin livskvalitet och hur man som verksamhet kan bemöta de önskemål och krav en sådan delaktighet för med sig.

Vi har också erfarenhet av hur man implementerar ny teknik i sin verksamhet och vilka utmaningar, svårigheter och vinster det för med sig.

Kontaktuppgifter

Solgårdens vård och omsorgsboende, Stora Sköndal
Nils Brinks väg 6B
128 64 Sköndal
Kontakt: Eva Norberg, verksamhetschef 
Tel: 08-400 29 192
E-post: eva.norberg@storaskondal.se

Stödverksamheten i Skärholmen

Beskrivning

En grupp äldre kvinnor som sitter runt ett bord med surfplattor.

Verksamheten är en öppen Silviahemscertifierad mötesplats. Uppdraget är att anordna dagliga aktiviteter, stöd i olika former samt information till personer över 65 år.

Bemötandeguide

Vi anordnar dagliga aktiviteter i form av social samvaro samt hälsa och må bra. Stödet inkluderar även anhörigstöd, fixartjänst samt syn- och hörselkonsulent.

Vi har satsat på att Silviahemscertifiera oss under 2017. Bemötandefrågor har stått och står i fokus i allt vi gör. Ett exempel är att vi skapat en bemötandeguide så att brukarna får ett bemötande anpassat just efter deras behov. För att få samsyn på uppdraget har medarbetarna regelbunden reflektion.

Deltagandet i utmärkelsen kan ge oss ytterligare utveckling på det kvalitetsarbete som vi påbörjat. Det kan också ge oss svar på om vårt arbete med RBS (resultatbaserad styrning) gett resultat kvalitetsmässigt, både ur brukar och medarbetarperspektiv. Vår uppfattning är att RBS har gett oss ytterligare brukarperspektiv, då vi snabbare fångar upp vad brukarna vill och därmed kan göra korrigeringar.

Information - en kvalitetsfråga

Vårt kvalitetsarbete har bland annat lett till att vi tänker efter ett steg till innan vi går ut med information. Syns informationen? Var vill man hitta informationen? ”Känslig” information, exempelvis om våld i nära relation, missbruksprevention och HBTQ finns nu även att tillgå på toaletten för de som inte vill visa öppet att de vill ha kontakt. Det har gjort att vi sett en ökning av antalet informationsmaterial som går åt.

Framtida utmaningar

Största utmaningen är att påbörja integrering mellan verksamheten och Trygghetsboendets aktivitetscentra enligt stadens riktlinjer. En annan utmaning är att integrera antalet utrikesfödda brukare i verksamheten och att implementera stadens program för stöd till anhöriga i hela Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Vad kan andra lära av er?

Vi kan dela med oss av vårt arbete med att införa RBS som arbetssätt när det gäller brukarnära mål, samt vårt arbete med anhörigstöd.

Kontaktuppgifter

Stödverksamheten i Skärholmen
Måsholmstorget 3
127 48 Skärholmen
Kontakt: Yvonne Esgård, Annelie Birath
Tel: 08-508 24 531, 08-508 24 875
E-post: yvonne.esgard@stockholm.se, annelie.birath@stockholm.se

Senast uppdaterad 21 november 2017

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tipsa en vän

  • FacebookFacebook (länk till annan webbplats)
  • TwitterTwitter (länk till annan webbplats)
  • LinkedInLinkedIn (länk till annan webbplats)
  • Tipsa via e-postTipsa via e-post

Kontakt gällande Deltagare i Kvalitetsutmärkelsen 2017 - klassen äldreomsorg

  • Arbete
  • Bostad & Miljö
  • Stöd & Omsorg
  • Förskola & Skola
  • Kultur & Fritid
  • Trafik & Stadsplanering
  • Om Stockholm
    • Budget
    • Organisation
    • Politik och beslut
    • Vår vision
    • Stockholms stads anslagstavla
    • 900 000 stockholmare
    • Öppna data
    • Turism
    • Stadshuset
    • Vigsel
    • Kvalitetsarbetet
      • Kvalitetsutmärkelsen
        • Vinnarna av Kvalitetsutmärkelsen 2017
        • Deltagare i Kvalitetsutmärkelsen 2017
          • Deltagare i Kvalitetsutmärkelsen 2017 - klassen förskola
          • Deltagare 2017 - klassen äldreomsorg
          • Deltagare 2017 - klassen socialtjänst samt stöd och service till personer med funktionsnedsättning
          • Deltagare 2017 - klassen andra verksamheter
        • Bli examinator
        • Tidigare vinnare och deltagare
        • Att delta i kvalitetsutmärkelsen
      • Förnyelsepriset
      • Digitaliseringspriset
      • Nyckelbegrepp
      • Kvalitetsgarantier
      • Frågor och svar
      • Digital förnyelse
      • Observation inom äldreomsorgen
      • Sveriges kvalitetskommun
    • Mark och egendomar
    • Trygghets- och säkerhetsarbete
    • Klimat och miljö
    • EU/Internationellt
    • Nationella minoriteter
    • Grafisk profil
    • Stockholms stad i sociala medier
    • Statistik och fakta
    • Ett socialt hållbart Stockholm
    • Smart och uppkopplad stad
    • Innovation
    • Anslag enligt plan- och bygglagen eller miljöbalken
    • Omfattande trygghetsarbete
  • Mina sidor
  • E-tjänster
  • Kontakt
  • Lyssna
  • Translate
  • International
  • Suomeksi
Mer från Stockholms Stad
  • Stockholm växer

    Hur staden utvecklas när vi blir fler stockholmare.

  • Företag

    Tjänster för dig som har ett företag eller som arbetar på uppdrag av Stockholms stad

  • Stockholms stadsbibliotek

    Inspiration och praktisk information från stadens bibliotek

  • International

    Information about the city for International visitors

  • Visit Stockholm

    Stockholms officiella besöksguide

Till toppen
  • Hitta snabbt
    • Hitta politiker
    • Stockholms stad A-Ö
    • Turist
    • Företagare
    • International
    • Stockholm växer
    • Kalendarium
    • Stockholms stads anslagstavla
  • Mer om staden
    • Karta
    • Jämför service
    • Alla e-tjänster
    • Blanketter A-Ö
    • Utvecklingsbloggen
    • Om webbplatsen
    • Cookies
  • Kontakt
    • Gör felanmälan
    • Anmäl enkelt avhjälpta hinder
    • Synpunkter och klagomål
    • Växelnummer och e-postadresser
    • Hitta alla verksamheter
    • Press

På Stockholms stads webbplatser använder vi cookies för att webbplatserna ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?

Jag godkänner