• Till navigationen
  • Till innehåll
stockholm.se
  • Meny
  • Mer
Sök på stockholm.se

Du är här: Startsidan / Om Stockholm / Politik och beslut / Kommunfullmäktige / Referat från kommunfullmäktige / Referat från kommunfullmäktiges sammanträde 16 maj 2016

Referat från kommunfullmäktiges sammanträde 16 maj 2016

Kontakt

Övergripande information för staden

Publicerad
17 maj 2016 11:32
Ämne
RådssalsEko

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 16 maj 2016 beslutades bland annat om gångplan för Stockholm, stadens arbete mot våldsbejakande extremism samt om uppgradering av Hammarby IP.

Vidare beslutades det också om flertalet inriktnings- och genomförandebeslut gällande nya bostäder och exploatering av mark. Områdena som diskuterades var bland annat Ulvsunda och Ordlistan i Bromma samt områden i Farsta Strand, Gamla Enskede, Hagastaden, Bandhagen och Årsta.

Beslutsärenden

Gångplan för Stockholm

Förslag från trafiknämnden.
Trafiknämnden har utarbetat ett förslag till gångplan. Den föreslagna gångplanen innehåller en sammanställning av förutsättningarna för fotgängare idag, en målbild för ökad gångvänlighet i Stockholm samt en handlingsplan med åtgärder för åren 2016-2020. 

Kommunfullmäktige beslutar följande:

1. Gångplan för Stockholm, enligt bilaga 2 till utlåtandet, godkänns.
2. Kostnaderna för 2016 ska rymmas inom berörda nämnders driftbudget. Kostnaderna för kommande år behandlas i budget för 2017.
3. Utgifterna för 2016 ska rymmas inom berörda nämnders investeringsbudget. Utgifter för kommande år behandlas i budget för 2017.

Stadens arbete mot våldsbejakande extremism

Stadsledningskontoret har utarbetat ett förslag till riktlinjer för stadens arbete mot våldsbejakande extremism med utgångspunkt från remisshanteringen av socialnämndens tidigare förslag till strategidokument. Riktlinjerna ska höra till Stockholms stads Trygghets- och säkerhetsprogram (Kommunfullmäktige den 29 april 2013, dnr 307-643/2012). Syftet med riktlinjerna är att tydliggöra övergripande inriktning, ansvarsfördelning och uppgifter för stadens arbete mot våldsbejakande extremism. Riktlinjerna följer den nationella samordnarens övergripande avgränsning och definitioner av målgrupper och åtgärdsområden.

Kommunfullmäktige beslutar följande:

Stadens arbete mot våldsbejakande extremism – Riktlinjer till Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram enligt bilaga 2 till utlåtandet antas.

Uppgradering av Hammarby IP

Reviderat genomförandebeslut
Fastighetsnämnden och idrottsnämnden föreslår i detta gemensamma ärende att fastighetsnämnden medges rätt att genomföra redovisat förslag för upprustning av Hammarby IP, för att klara arenakraven gällande allsvensk damfotboll.

Kommunfullmäktige beslutar följande:

1. Fastighetsnämnden medges rätt att genomföra uppgraderingen av Hammarby IP så att anläggningen blir godkänd för allsvensk damfotboll enligt nedanstående beskrivning till en investeringsutgift om 54,5 miljoner kronor.
2. Utgifterna för 2016 ska rymmas inom nämndens investeringsbudget. Utgifterna för kommande år behandlas i budget för 2017.
3. Fastighetsnämnden och idrottsnämnden uppmanas att i övrigt beakta vad som framgår av utlåtandet.

Kommunstyrelsen beslutar för egen del, under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar enligt ovan, följande:

Idrottsnämnden medges rätt att teckna tillägg till hyresavtal med fastighetsnämnden om cirka 3,0 miljoner kronor år ett till följd av investeringen.

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kvarteret Bjurö, Farsta Strand

Inriktningsbeslut
Projektet Bjurö i Farsta strand omfattar nybyggnation av ca 220 lägenheter varav 90 i Stockholmshus, till en total investeringsutgift om 542 miljoner kronor inklusive moms. Projektet planerar för en möjlig byggstart under hösten 2018 med ett färdigställande år 2021.

Kommunfullmäktige beslutar följande:

Inriktningen för nyproduktion om ca 220 hyreslägenheter varav 90 i ”Stockholmshus”, i kvarteret Bjurö 1, till en total investeringsutgift om 542 miljoner kronor inklusive moms godkänns.

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kvarteret Länsmannen, Gamla Enskede

Inriktningsbeslut
Länsmannen omfattar nybyggnation av cirka 275 lägenheter och cirka 100 studentbostäder i kvarteret Länsmannen i Gamla Enskede, till en total investeringsutgift om 750 miljoner kronor inklusive moms. Projektet planeras för en möjlig byggstart i slutet av år 2017 och ett färdigställande i slutet av år 2020.

Kommunfullmäktige beslutar följande:

Inriktningen för nyproduktion av cirka 275 hyreslägenheter varav cirka 100 studentbostäder i kvarteretLänsmannen, till en total investeringsutgift om 750 miljoner kronor inklusive moms godkänns.

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder med mera i kvarteret Algoritmen, Hagastaden

Inriktningsbeslut
Kvarteret Algoritmen är beläget i Hagastaden vid Norrtull i stadsdelen Vasastaden/Norrmalm. Projektet omfattar nybyggnation av cirka 150 lägenheter inklusive en gruppbostadsenhet, en ramp till en parkeringsanläggning och preliminärt två förskolor till en total investeringsutgift om 643 miljoner kronor inklusive moms. Projektet planeras för en möjlig byggstart augusti 2017 med ett färdigställande under första kvartalet 2020.

Kommunfullmäktige beslutar följande:

Inriktningen för nyproduktion av 150 hyreslägenheter inklusive en gruppbostad med mera i kvarteret Algoritmen, till en total investeringsutgift om 643 miljoner kronor inklusive moms, godkänns.

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kvarteret Lådkameran/Örby 4:1, Bandhagen

Inriktningsbeslut
Kvarteret Örby 4:1 omfattar nybyggnation av cirka 180 hyreslägenheter i Bandhagen till en total investeringsutgift om 456 miljoner kronor inklusive moms. Projektet planeras för en möjlig byggstart år 2018, med ett färdigställande år 2020.

Kommunfullmäktige beslutar följande:

Inriktningen för nyproduktion av cirka 180 hyreslägenheter, varav cirka 80 i ”Stockholmshus”, i kvarteret Lådkameran/Örby 4:1, till en total investeringsutgift om 456 miljoner kronor inklusive moms godkänns.

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kvarteret Sävlången och Idlången i Årsta

Inriktningsbeslut
Fastigheterna Sävlången 2 och Idlången 3 ägs av AB Stockholmshem och ligger i södra delen av stadsdelen Årsta, angränsande till Årstafältet. Fastigheternas befintliga bebyggelse utgörs idag av sex punkthus om fjorton våningar samt två smalhus i tre våningar, totalt drygt 300 bostäder. I området skapas 160 nya moderna hyresbostäder i en heterogen miljö bestående av både gamla och nya hus. Vidare skapas en ny förskola med fyra avdelningar. De nya huskropparna utformas som två så kallade Hybridhus, det vill säga ett punkthus om 14 våningar som sammankopplas med en lamell i fyra våningar med suterräng. Gestaltningen av husen har tagit fasta på den tidigare bebyggelsen i området.

Kommunfullmäktige beslutar följande:

Inriktningen för nyproduktion av 160 hyreslägenheter i projektet Sävlången och Idlången i Årsta till en total investeringsutgift om 495 miljoner kronor inklusive moms godkänns.

Fler beslut i korthet

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 16 maj behandlades även:

• Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman.
• Revidering av taxa för upplåtelse av offentlig plats. Förslag från Trafiknämnden.
• Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1§ socialtjänstlagen för kvartal 4 år 2015, äldreomsorg.
• Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation inom Stockholms stads särskilda boenden enligt SoL och LSS, dagverksamheter enligt SoL och daglig verksamhet enligt LSS.
• Överenskommelse om exploatering med försäljning av mark inom fastigheterna Ulvsunda 1:1 och Ordlistan 1 i Bromma med Byggnads AB Abacus, Viktor Hanson Fastigheter AB, Äppelviken Utvecklings AB och Garageföreningen Västerled, ekonomisk förening.
• Begäran om förlängning av borgensåtagande.
• Motion (2015:38) av Richard Bengtsson (L) om "Sportotek - för att alla ska kunna idrotta", anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:35) av Maria Danielsson (-) och Martin Westmont (SD) om ”Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.

Bordlagda motioner:

• Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) om ”Ett ungdomsundantag i biståndsnormen” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:47) av Lars Jilmstad (M) om ”Laddstolpar” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:17) av Lotta Edholm och Ann-Katrin Åslund (båda L) om ”Det ska bli lättare att få plats på servicehus” avslås med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.

Nya motioner, bordlagda:

• Motion (2015:65) av Johanna Sjö (M) om ”Framkomlighet” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:59) av Anna König Jerlmyr och Cecilia Brinck (båda M) om ”Verktyg för ett tryggt och snyggt offentligt rum” anses besvarad med hänvisning till vad som anförs i utlåtandet.
• Motion (2015:48) av Henrik Sjölander (M) om ”Utveckling av Brunkebergstorg” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:67) av Anna König Jerlmyr och Henrik Sjölander (båda M) om ”Dome of Visions” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:50) av Lotta Edholm och Björn Ljung (båda L) om ”Samlad utvecklingsstrategi för City för att stoppa ogenomtänkta förändringar” anses besvarad med hänvisning till vad som anförs i utlåtandet.
• Motion (2015:57) av Anna König Jerlmyr (M) om ”Stadsodling” anses besvarad med vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:32) av Maria Danielsson (-) om ”Sommarlovsentreprenörer” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:14) av Jan Jönsson (L) om ”Ett breddat utbud av feriejobb” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:62) av Bo Sundin (M) om ”Upphandling av stadens gymverksamhet” anses besvarad med vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:42) av Gulan Avci och Isabel Smedberg Palmqvist (båda L) om ”Extra jobbstimulans” anses besvarad med hänvisning till vad som anförs i utlåtandet.
• Motion (2015:56) av Joakim Larsson (M) om ”Tillåt ombildningar i ytterstaden” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:54) av Joakim Larsson (M) om ”Utveckling av statens fastigheter” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:76) av Yvonne Fernell-Ingelström (M) om ”Ökad uppkoppling av fiber i Micasas fastighetsbestånd” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:43) av Lotta Edholm och Joar Forsell (båda L) om att ”Ta krafttag mot våldsbejakande extremism” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:21) av Erik Slottner (KD) om ”Förebyggande arbete mot islamistisk extremism” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:46) av Bo Sundin (M) om ”Förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism” anses besvarad med hänvisning till vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:52) av Karin Ernlund (C) om ”08-dagen” anses besvarad med vad som sägs i utlåtandet.
• Motion (2015:79) av Richard Bengtsson och Rasmus Jonlund (båda L) om ”Värdskap för Tour de France-sträcka i Stockholm” anses besvarad med vad som sägs i utlåtandet.

Läs mer om samtliga ärenden i Insyn

Se hela sammanträdet via webb-tv

Senast uppdaterad 29 december 2016

Tipsa en vän

  • FacebookFacebook (länk till annan webbplats)
  • TwitterTwitter (länk till annan webbplats)
  • LinkedInLinkedIn (länk till annan webbplats)
  • Tipsa via e-postTipsa via e-post

Kontakt gällande Referat från kommunfullmäktiges sammanträde 16 maj 2016

  • Arbete
  • Bostad & Miljö
  • Stöd & Omsorg
  • Förskola & Skola
  • Kultur & Fritid
  • Trafik & Stadsplanering
  • Om Stockholm
    • Budget
    • Organisation
    • Politik och beslut
      • Kommunfullmäktige
        • Beredningar och revisorer
        • Följ kommunfullmäktiges sammanträden
        • Referat från kommunfullmäktige
          • Referat från kommunfullmäktiges sammanträde 16 maj 2016
        • Från förslag till beslut - ett exempel
        • Partierna i Stadshuset
        • Ordförande i kommunfullmäktiges uppdrag
      • Kommunstyrelsen
      • Borgarråd och rotlar
      • Nämnder och bolagsstyrelser
      • Styrande dokument
      • Så kan du påverka
      • Revision
      • Integration och demokrati
    • Vår vision
    • Stockholms stads anslagstavla
    • 900 000 stockholmare
    • Öppna data
    • Turism
    • Stadshuset
    • Vigsel
    • Kvalitetsarbetet
    • Mark och egendomar
    • Trygghets- och säkerhetsarbete
    • Klimat och miljö
    • EU/Internationellt
    • Nationella minoriteter
    • Grafisk profil
    • Stockholms stad i sociala medier
    • Statistik och fakta
    • Ett socialt hållbart Stockholm
    • Smart och uppkopplad stad
    • Innovation
    • Anslag enligt plan- och bygglagen eller miljöbalken
    • Omfattande trygghetsarbete
  • Mina sidor
  • E-tjänster
  • Kontakt
  • Lyssna
  • Translate
  • International
  • Suomeksi
Mer från Stockholms Stad
  • Stockholm växer

    Hur staden utvecklas när vi blir fler stockholmare.

  • Företag

    Tjänster för dig som har ett företag eller som arbetar på uppdrag av Stockholms stad

  • Stockholms stadsbibliotek

    Inspiration och praktisk information från stadens bibliotek

  • International

    Information about the city for International visitors

  • Visit Stockholm

    Stockholms officiella besöksguide

Till toppen
  • Hitta snabbt
    • Hitta politiker
    • Stockholms stad A-Ö
    • Turist
    • Företagare
    • International
    • Stockholm växer
    • Kalendarium
    • Stockholms stads anslagstavla
  • Mer om staden
    • Karta
    • Jämför service
    • Alla e-tjänster
    • Blanketter A-Ö
    • Utvecklingsbloggen
    • Om webbplatsen
    • Cookies
  • Kontakt
    • Gör felanmälan
    • Anmäl enkelt avhjälpta hinder
    • Synpunkter och klagomål
    • Växelnummer och e-postadresser
    • Hitta alla verksamheter
    • Press

På Stockholms stads webbplatser använder vi cookies för att webbplatserna ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?

Jag godkänner