Stadens arbete utgår från Nollvisionen och trafikmiljön utformas så att olyckor inte ska leda till döden eller allvarliga skador. För att visionen ska bli verklighet måste alla hjälpas åt och visa hänsyn.
Gatuavspärrningar
Stockholms stads trafikkontor fattar beslut om avspärrningar och hinder som genomförs av trafikplanerings- och trafiksäkerhetsskäl. Områden som behöver fasta avspärrningar för biltrafik, till exempel gågator, spärras oftast av med så kallade betongsuggor, oftast i form av sneda block och i vissa fall i form av betonglejon. Ibland används blomkrukor i betong som avspärrning. Här har vi samlat frågor och svar om gatuavspärrningar.
Frågor och svar om gatuavspärrningar
Ny hastighetsplan
Vi inför nya hastighetsgränser i staden för att höja trafiksäkerheten och förbättra framkomligheten. Hastigheterna 30, 40 och 60 km/tim ersätter på sikt dagens 30, 50 och 70.
Ny hastighetsplan
Hastighetsdämpande åtgärder
En av de viktigaste åtgärderna för att förbättra trafiksäkerheten och minska antalet trafikolyckor i Stockholm är att sänka hastigheterna på våra gator.
Hastighetsdämpande åtgärder
Säkra och trygga skolvägar
Alla barn ska känna sig trygga och säkra i trafiken. Därför förbättrar vi säkerheten kring skolor och uppmuntrar föräldrar att gå eller cykla med sina barn istället för att skjutsa med bil.
Säkra och trygga skolvägar
Förebyggande av trafikolyckor
För att förebygga olyckor arbetar vi med drift, underhåll och ombyggnader, men även med information om hur du kan göra ditt eget beteende i trafiken säkrare. Varje år tar vi också fram ny statistik och analyserar kontinuerligt vilka faktorer som ligger bakom de olyckor som sker.
Förebyggande av trafikolyckor
Som fastighetsägare ansvarar du för att trafikanter har fri sikt på vägen kring din tomt genom att klippa dina häckar, träd och buskar.
Klipp häckar och träd för säkrare gator
Vanliga frågor och svar om trafiksäkerhet
Varje år får vi in många frågor om trafiksäkerhet. Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren på dessa här.
Frågor och svar om trafiksäkerhet
Felanmälan och synpunkter om trafiksäkerhet
I Tyck till-appen kan du lämna dina synpunkter och idéer kring trafik- och utemiljön i Stockholm. Genom att använda telefonens gps-funktion är det lätt att ange plats direkt i appen. Du kan även bifoga bilder för att beskriva ditt ärende. Du väljer själv om du vill få återkoppling via mejl eller om du vill vara anonym.
Tyck till med mobilen
Du kan också lämna synpunkter genom att ringa 08-651 00 00 eller använda formuläret på vår webbsida
Felanmäl eller lämna synpunkter via webben
Trafikregler och vägmärken
Oavsett om du kör, cyklar eller går har du som trafikant ett ansvar att följa trafikreglerna och bidra till en säkrare trafiksituation. På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa om trafikregler och vad olika vägmärken betyder. Det finns även lokala trafikföreskrifter för Stockholms stad.