
Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning deltar i ett Vinnova finansierat projekt för att lösa problemet med undernäring hos äldre. I projektet samverkar fjorton aktörer för att ta fram metoder och åtgärder mot ett stort folkhälsoproblem.
Sex av tio äldre lider av undernäring eller riskerar att bli undernärda, de svälter och lider ofta i tysthet i sina egna hem. Förutom att undernäring orsakar ett enormt lidande för individen, kostar det samhället otaliga miljarder kronor, mer än dubbelt så mycket som övervikt. Undernäring leder bland annat till fallskador, depression, följdsjukdomar, längre sjukhusvistelser och för tidig död.
Därför deltar Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning i ett projekt som drivs av Livsmedelsakademin för att uppnå en nollvision för undernäring hos äldre. Enskede-Årsta-Vantör deltar tillsamman med Kävlinge kommun som så kallad testbädd där deltagande organisationer kan samverka vid utveckling, test och införande av metoder och åtgärder.
– Jag är glad att vår stadsdelsförvaltning får vara med i detta mycket viktiga nationella projekt för att utveckla, testa och införa nya metoder och arbetssätt för att förhindra och minska undernäring hos äldre, säger Leif Kananen avdelningschef för Avdelningen för äldreomsorg.
Måltiden i centrum
I centrum för åtgärderna står måltiden och den äldre. Måltiden har en oerhört stor betydelse både för hälsan och välbefinnandet, skapar mening i livet, påskyndar läkningsprocesser och bidrar till social samvaro.
– Vi hoppas att vi tillsammans med de andra aktörerna kan göra skillnad. Det krävs samverkan för att lösa problematiken med undernäring, säger Malin Ljung, dietist och Jenny Eriksson, kostchef.
Under ledning av Livsmedelsakademin har projektet hittills identifierat ett antal nyckelområden för att komma tillrätta med undernäringsproblematiken. Bland annat handlar det om att det är väldigt många offentliga och privata organisationer, beslutsfattare och anhöriga som på olika sätt ansvarar för den äldres välbefinnande. Dessa arbetar ofta i stuprör, och med bristande kommunikation mellan sig, vilket gör att undernäringen kan komma smygande och vara svår att upptäcka. Målet är nu att genom samverkan och innovation skapa den individanpassade samhällsförändring som krävs för att lösa problemet med undernäring.
Projektet Nollvisionen för undernäring hos äldre genomförs av Livsmedelsakademin, tillsammans med Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning, Kävlinge kommun, Högskolan Kristianstad, Orkla Foods Sverige, Fazer och Findus, Livsmedelsverket, Socialstyrelsen, Jämställd Utveckling Skåne, Cuviva, Mathem.se och Bergendahls food.
Vinnova stöttar projektet med tio miljoner kronor.